Lunch for alle penga

0

lunchstab_flat1

Av: Tor-Arne Vikingstad

  • Hva: Sykt travelt, utstilling med tegneseriestriper fra Børge Lunds ”Lunch”
  • Hvor: Sølvberget, Møteplassen 1. etg.
  • Når: 11. januar til 31. januar

I 2007 hadde Børge Lunds tegneserieprosjekt en døsig begynnelse, da han sendte inn 15 tegneseriestriper til Dagbladets tegneseriekonkurranse. Stavangermannen gikk ut av konkurransen uten seier, men fortsatte arbeidet med tegneserien om kverulanten Kjell, som er fanget i et trivielt og hverdagslig kontormiljø. Tre år senere blir tegneserien ”Lunch” tildelt Pondus-prisen på 100.000 kroner, i 2011 gir Egmont Serieforlaget ut det første ”Lunch”-albumet « K-O-M-I-N-U-K-I-S-J-O-N», og i dag publiseres tegneserien i over 50 aviser og blader over heler verden, fra Dagbladet til El informe de David i Panama. Midt i mylderet av suksess er tegneserien nå blitt en utstilling under nyåpningen av Stavanger bibliotek på Sølvberget. Første etasje er endelig – etter måneder med oppussing – blitt et åpent, nymotens bibliotek, som på åpningsdagen trakk hele 13.000 mennesker og genererte et utlånstall på hele 2688 bøker.

Og det på en lørdag.

Lunch er en humoristisk tegneserie om uromomentet Kjell i et ellers vanlig og begivenhetsløst kontormiljø. Sammen med sine kolleger Nico (designer og minimalist), Bache (sjef, men ingen verken vet eller forstår hvordan det skjedde), Thorsen (mellomleder, og dermed den som holder skuta over vannet) med flere, har Børge Lund gått systematisk til verks for å dra latter utav det hverdagslige og alminnelige arbeidsliv. ”Lunch” omhandler et vanlig kontormiljø med vanlige mennesker som gjør og sier en god del uvanlige ting.

Et lite stykke inn i møteplassen finner du utstillingen nøysomt plassert i hjørnet av biblioteket. 25 skritt innover og 7 skritt til venstre ser du den første ”Lunch”-stripen, før man beveger seg inn i selve utstillingsrommet. Det blir ikke gjort noe forsøk på å høytideliggjøre utstillingen; den er nedstrippet, enkel, men fremdeles en smule elegant. Ja, for det er jo tross alt en tegneserieutstilling vi snakker om her. Utstillingen befinner seg hendig nok i en ikke ulik atmosfære som selve tegneserien; lave stemmer høres like utenfor utstillingsrommet, hvor kollegaer arbeider, studenter løser oppgaver, og vanlige mennesker leser, låner bøker og slår av en prat. Om man skulle stilt ut en tegneserie som ”Lunch” i et diskré kunstgalleri, hvor hver minste antydning til stemmebruk blir fordømt av stålblikk og en pekefinger over leppene, ville utstillingen rett og slett mistet sin egenart. ”Sykt travelt” er ingen sedvanlig kunstutstilling. Utstillingen er uhøytidelig og miljøet er gjenkjennelig, dagligdags, akkurat som tegneserien. Børge Lunds ånd får fred fra annonsene som serien ellers er omgitt mens det svever rundt i lokalet, fester usynlige tråder i kinn, og trekker i smilebånd. På veggene henger innrammede striper i alle størrelser og fasonger, fra 30 cm tegneseriestriper til prosesstegninger til veggmaleri av Kjell og kollegaenes julebord. For 800 kroner kan du få Kjell på veggen (25*35 cm) skrikende ”Good bye on the toilet, you old chocolate!” til sin utenlandske medarbeider. For de mer ivrige lesere kan julebordbildet (170*120cm) kjøpes til 12.000 kroner. Men du trenger ikke å betale. Du kan bare gå innom og ta en titt fordi, ja, det er sykt morsomt.

”Lunch” er for kontormedarbeideren det Pondus er for fotballmannen. De fleste kan kjenne igjen den late medarbeideren, mellomsjefen som stadig forsøker å få jobben gjort, eller den arrogante sivilingeniøren som absolutt insisterer på å undervise i et ydmykhetskurs. Og det beste er at på  ”Sykt travelt” så befinner sivilingeniøren kanskje seg like utenfor utstillingen, hvor han kverulerer sin vei fra et lånegebyr.