Husk å puste

0

2013_gravity_movie-wide

Film: Gravity
Regi: Alfonso Cuarón
Skuespillere: Sandra Bullock, George Clooney


Karakter:
5stjerner

Av: Robert Ellefsrød

Det er blitt laget en del klassikere innenn scifi-sjangeren. Kubrick blåste sinn med sin rom- odyssey. Scott fuktet bukser med sin fortelling om den åttende passasjer på et romskip, og Lucas lagde en rekke filmer om en galakse lang unna for lenge siden.

Alle disse ble laget på en tid da det tekniske bak filmene var like interessant som filmene selv. De siste tiårene har dataeffekter tatt såpass over at mystikken bak et scifi-filmsett har forsvunnet litt. Det Alfonso Cuaron har gjort med Gravity, bringer denne mystikken tilbake igjen.

Sandra Bullock spiller en relativt fersk astronaut som flyter rundt en romstasjon og driver på med reparasjoner sammen med George Clooney, da noe går fryktelig galt og begge to blir kastet ut i det store intet. Herfra oppleves store doser frykt i form av både klaustrofobi og agorafobi – som kan virke naturlig når man svever av gårde i den store avgrunnen.

Et ganske simpelt plott med et stjernespekket skuespillergalleri og banebrytende tekniske effekter. Sanda Bullock bærer filmen ganske egenhending og effektivt, og med den sikre regien til Alfonso Cuaron, blir dette en film som drar deg inn.

Legg merke til hvor mange Gravity-ordspill jeg trakk inn der, forresten. Nei, jeg beklager ikke.

Cuaron bruker veldig mye den kamerateknikken som han blant annet fikk veldig ros for i hans tidligere film, Children of Men. Ekstremt lange tagninger av Bullock og Clooney uten klipping mens de svever rundt i rommet, gir oss en følelse av tilstedetværelse, som også hjelper oss med å utvikle sympati for disse egentlig ukjente astronautene. Filmen er også generelt en slående pen film, med en fantastisk fotografert jord i alle sine variasjoner. Det overrasker nok ingen når denne filmen samler inn de fleste tekniske prisene på Oscar-utdelingen i februar.

Gravity faller litt tungt (ingen flere ordspill nå) på symbolikk mot slutten av filmen, og om filmen skal ha en svakhet så ligger det i manuset. Denne feilen er såpass liten og pirkete at det ikke gjør noe som helst. Definitivt en av de beste filmene jeg har sett i år, og jeg regner ikke med at noen skal dunke den så hardt ned fra pallen.