Åpenbar, men engasjerende

7

PRISONERS

Film: Prisoners
Regi: Denis Villeneuve
Skuespillere: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis

Karakter: 4stjerner

Av: Robert Ellefsrød

Thrillere som tar for seg bortføring er som regel dystre filmer. Ofte tar etterforskningen hovedrollen, og hele oppnøstingsprosessen er det som driver filmen fram. I «Prisoners» er det den bortførtes far som hovedsakelig får oppmerksomheten, og det er utviklingen av hans desperasjon som er motoren i denne veldig mørke thrilleren.

Familien Dover feirer Thanksgiving hos familien Birch når de yngste døtrene i begge familier plutselig forsvinner sporløst. Den vanligvis så beskyttende faren Keller, spilt av Hugh Jackman, går med en gang inn i en aggressivt fortvilet tilstand, mens resten av de pårørte føler seg ganske hjelpeløse. Når politiet frikjenner sakens eneste mistenkte, bestemmer Keller seg for å ta situasjonen i egne hender. Han bortfører den mistenkte og gjennomfører drastiske tiltak for å tvinge sannheten, om det finnes en, ut av en mentalt svak mann. 
På lovens side finner vi en hardbarket Jake Gyllenhaal i rollen som detektiv Loki, som følger bevis til bevis. Han havner ofte i klammeri med Keller, som mener politiet ikke prøver hardt nok, men Loki er selv ofte i grenseland med arbeidet sitt.

Den kanadiske regissøren Denis Villeneuve har bakgrunn i mer kunstneriske og mindre kommersielle filmer, og dette merkes. Prisoners er en relativt stjernespekket affære, og det kan tenkes at Villeneuve hadde noen problemer med studioets tilnærming til prosjektet. 
På den ene siden finner vi Hugh Jackman i en skremmende intens rolle som desperat far uten hemninger for å redde datteren sin. Det er flere urovekkende scener hvor Jackman er på sitt aller beste noensinne mens han «avhører» sitt offer, eller skriker mot Jake Gyllenhaal.
Mens filmens andre nivå, den obligatoriske detektiv-delen denne typen film må ha, blekner litt i forhold. Dette er ikke Jake Gyllenhaal sin feil. Han spiller en viktig rolle i filmen, og har selv flere scener hvor han får skinne. Det er heller enten regissøren eller studioets feil. En observant seer får muligheten til å løse denne saken i løpet av første halvdel, og selv om det er en interessant oppnøsting, blir det litt irriterende å se en detektiv ikke legge merke til viktige detaljer gjentatte ganger.

Likevel er dette en vellagd og gripende film om hvor grensen går for å redde noen. Selv om filmens to nivåer ikke er like bra gjennomført, er «Prisoners» i sin helhet en engasjerende, mørk og forstyrrende thriller.