«Sly/Arnold-smørbrød»

6

escape-plan-schwarzenegger-stallone-1366x768

Film: Escape Plan
Regi: Mikael Håfström
Skuespillere: Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone

Karakter: 3stjerner

Av: Robert Ellefsrød

I snart førti år har publikum mast om å se en film som slår sammen de to største actionheltene fra 80-tallet i et stort adrenalinsmørbrød. Sylvester Stallones «Expendables» gjorde dette nesten, men problemet da var at Stallone hadde rollen som hovedretten, mens Arnold Schwarzenegger så vidt var en appetittvekker.  Denne gangen har de derimot fokusert på begge Hollywood-legendene, og resultatet fungerer!

Sylvester Stallone spiller Sylvester Stallone i rollen som seg selv, med en bakgrunn i fengselsrømming. Som en profesjonell fengelsrømling får han i oppgave å bryte seg ut av et fengsel som sies å være umulig å rømme fra. Ting går sørvest, og det hele viser seg å være et plott for å bli kvitt Stallone. I fengselet møter han Arnold Schwarzenegger, som her spiller Arnold Schwarzenegger i rollen som seg selv. Etter mye om og men går de sammen for å gjøre livet som fengselssjef hardt for Hobbes, spilt av Jesus Kristus, også kjent som Jim Caviezal. Andre festlige biroller er det blide ansiktet til Vinnie Jones som en fangevokter med hjerte av pur vold, Sam Neill som fengselslege, og 50 Cent som datanerd.

Denne typen film er vanskelig for meg å se uten å koble fra hjernen min – det er Arnold og Sly, liksom. Jeg bare tenker tilbake til barndommen da jeg tok storebroren min sin Rambo-actionfigur og Terminator-figur i badekaret hvor de slåss med hverandre til hendene mine ble sviskete. Derfor ble jeg ikke overrasket, men samtidig veldig forbauset over at jeg faktisk likte denne filmen.

Selv om begge var store actionstjerner på 80-tallet, lagde de ganske forskjellige typer actionfilmer. Stallone har alltid vært en smule sårbar i sine roller til tross for å være en muskelbunt, mens Arnold har alltid vært en uskadelig harding med mye sjarm. Heldigvis lar ikke regissør Mikael Hafström filmen lene seg på disse to superstjernene. Filmen går på en fin balanse mellom dramatikken og de lyse øyeblikkene hvor Sly og Arnold bokstavelig talt smiler og blunker til kameraet. På et punkt plukker Arnold opp et gigantisk maskingevær, og da var det akkurat som å se «Commando» igjen! Plottet var også interessant nok til at jeg faktisk fulgte med, og det faktum at jeg tidligere hadde skrudd av hjernen gjorde at det var en twist av den åpenbare sorten som jeg rett og slett ikke klarte å se komme. Småklein følelse.