Fotballfrue føder, besteforeldre dør – alt skal publiseres

20

Av: Gyda Nesje

Skjermbilde 2014-01-14 kl. 22.51.58For dere som ikke visste det, har Norges kjente blogger, «Fotballfrue» nettopp født sitt første barn. Graviditeten, som tusenvis av blogglesere, instagram- og facebookfølgere/venner(?) har fulgt i nærmere ni måneder, endte på mandag med en liten jente. På torsdag postet Caroline Berg Eriksen, fotballfruen, et bilde i undertøy på Instagram, med teksten: «I feel so empty, and still not. 4 days after birth». Dette har skapt stor oppsikt, i form av jublende fans og rasende mødre.
«Det er ikke sunt sånn hun har holdt på med barnet», «Selvfølgelig er det sunt», «Du ser smashing ut» og «Fortsett å være stolt over deg selv og din kropp», er eksempler på kommentarer. Det er mange meninger, både for og imot. Det jeg finner oppsiktsvekkende er all den peilingen folk plutselig har på graviditet, kosthold, og spesielt fødsel, nå som fruen har født. Enten har hun gjort alt «helt perfekt», eller så er dette absolutt helt galt for barnet. Om bildet har inspirert mer enn det har provosert, vet jeg ikke. Men det har hvert fall fått hundrevis til å uttale seg som om de var jordmødre.

Fra én persons livs første dager, til en annen persons siste. Hva er det greit å poste av personer som har gått bort?

Jeg fikk i dag opp på Facebook- og Instagram-feeden min samme bilde av to foldede, gamle hender med en rose plassert mellom, tillagt en tekst: «Hvil i fred, verdens beste bestefar!» I går hadde en annen Facebook-venn hyllet sin avdøde bestefar, og fått 104 «likes». Daglig ser jeg lignende bilder og statuser, så uvanlig er det ikke. Men likevel stusser jeg over det hver gang. Jeg synes det vanskeligste er å vite hvordan jeg skal reagere. Personene vil dele dette med verden, eller vennene sine – den saken er grei. Men hva med alle de ørten personene som «liker»? Skal man like en persons død? Eller liker man for å vise at man føler med personen? Som man kanskje har pratet med tre eller fem ganger på en fest. Og hvorfor poster man dette? For å få kommentarer og oppmerksomhet, eller er det for å informere folk? Kampen om Ylva Helanders kreft har også lenge vært i mediene. Faren postet jevnlige kommentarer, bilder og videoer mot slutten av Ylvas liv. Det endte 6. november med statusen «Da har jeg blitt pappa til en nydelig engel». Kanskje denne kampen, som til de grader ble delt på sosiale medier, har åpnet enda mer for posting av dødsfall.

Skal vi bli postet på Facebook når vi dør, et bilde med kommentar: «Hvil i fred, Gyda Nesje?» Jeg, for min del, hadde nøyd meg med en status.

20 KOMMENTARER

Comments are closed.