The Future is Now

4

Av: Anders RageAndersRage

Når vi mot slutten av november, og julens kapitalistiske hånd trekker oss inn, sier vi takk og farvel til forrige konsollgenerasjon, og ser framover mot mange år med fantastiske spillopplevelser på de nye konsollene. Når PS4 og Xbox One nå fortsetter rivaliseringen fra PS3 og Xbox 360, har begge firmaene mye å tape, men samtidig mye å vinne. Og så har vi jo også Nintendo som sliter med sine egne greier. Her er noen tanker om den nye generasjonen og tiden videre for bransjen.

I skrivende stund har ikke Playstation 4 blitt lansert i Norge, selv om lanseringsdatoen ikke er langt unna. Hvis du vil ha en Xbox One må du nok smøre deg med tålmodighet, for konsollen blir ikke lansert i Skandinavia før i 2014. Så hvilken bør du velge? På overflaten er PS4 og Xbox One ganske like hverandre. De har samme prosessor, like mye RAM, like store harddisker, et lignende design, relativt like grafikkort og begge bruker Blu-ray.

Sony har siden de annonserte Playstation 4 gjort det meste riktig. De kom ut av E3 som den store vinneren, og strødde salt i såret som Microsoft påførte seg selv. Smarte valg, konsise pressemeldinger og bra dialog med publikum har gjort hypen rundt PS4 enda større. PSN er fremdeles ikke like bra som Xbox Live, men for  å være en gratisløsning, så er det jaggu meg ikke dårlig heller. PS4 virker som en interessant maskin som har mye å by på. Spillene er lovende, og jeg tror de eksklusive spillene på konsollen kan bidra sterkt til et overtak over Xbox One. PS4 har en lekker ny Dual-shock kontroller som endrer måten folk spiller på. Ergonomien er bedre, analogspakene er lavere, presisjonen er forbedret og skulderknappene har blitt fikset.

Microsoft ligger foreløpig litt etter med tanke på PR. Xbox One er dyrere, en faktor som kan ha en voldsom effekt på salgstallene. At Microsoft begrunner dette med Kinect, er nok en vanskelig karamell å svelge for mange fans. Men man kan ikke avskrive firmaet. Microsoft er en gigant som vet hvordan de skal markedsføre produkter, selv om de ikke har gjort den beste jobben med Xbox One. Jeg gjetter at Microsoft kommer til å senke prisen på Xbox One rimelig kjapt, for å ikke miste for mange nølere over til rivalen Sony. Brukergrensesnittet til konsollen er veldig vakkert og dynamisk, og tanken bak å bruke konsollen som et mediesenter er et interessant prospekt.

Nintendo har det siste året slitt med dårlige salgstall av Wii U siden de lanserte den i slutten av 2012. Jeg håper inderlig at Nintendo ikke lar seg skremme av konkurrentene, og kjører sitt eget løp. Det burde være tre store konsoller på markedet, og det skaper en nødvendig variasjon. Nintendo må fri til tredjeparts-utviklerne, for å kunne tilby. I tillegg bør firmaet begynne å bruke sin verdensberømte kreativitet igjen, hva med å kanskje lage noen nye Ip-er? Firmaet har hatt mer hell med den håndholdte 3DS-en, og med mange gode spill i anmarsj er dette en konsoll du burde ta en titt på.