“They see me Nolan”

0

Av: Daniel Nilsen

Hvem var det egentlig som hentet Batman ut fra det mørkeste hjørnet av Joel Schumachers hukommelse, og ga den kappekledde korsfareren nytt liv i form av en episk krimsaga? Jo, det var en dyktig og hemmelighetsfull brite ved navn Christopher Nolan. Til tross for å ha vært aktiv innen film siden slutten av 90-tallet, var det «Batman Begins» i 2005 som virkelig bante vei for hans nåværende kultstatus. Likevel skal man ikke glemme hans, skal vi si, mindre kjente filmperler.

Det som regnes som Nolans første «større prosjekt» så dagens lys ved årtusenskiftet, og er en filmatisering av en novelle. I «Memento» ser vi Guy Pearce som Leonard, en stakkar som ikke helt har hellet med seg. Kona ble drept mens han så på, og Leonard ble også skadet i prosessen. Korttidshukommelsen hans fungerer ikke lenger og han kan dermed hverken huske hvem som drepte kona eller hva han gjorde for fem minutter siden. Filmen er temmelig spesiell ettersom historien består av hendelser i nåtid og «flashbacks» som etter hvert går mer og mer tilbake i tid. Litt vanskeligere å følge med på enn «Inception», men jeg tør påstå det er verdt det hvis man tar seg tid. Konen spilles forøvrig av Carrie-Anne «Trinity» Moss.

To år senere bestemte Nolan seg for å amerikanisere en svensk thriller fra 1997 ved navn «Insomnia». Han beholdt tittelen, men introduserte hardhausen Al Pacino og, overraskende nok, Robin Williams som hovedrolleinnehavere. Det første som fungerte utrolig bra med denne filmen var settingen, det kalde og forlatte nord, hvor man da også har midnattssolen som gjør at Al Pacinos Will Dormer ikke får sove, og blir stadig mer omtåket og uvøren. Derav navnet «Insomnia». Det andre er Robin Williams, som for første gang, såvidt meg bekjent, tar på seg rollen som skurk. Han er en meget talentfull skuespiller, som genuint gir deg frysninger fra nakken og helt ned til stumpen.

Så kom «Batman Begins» i 2005, til stor jubel for nerder såvel som lekmenn. Nolan hvilte imidlertid ikke på laurbærene etter denne store suksessen. Langt ifra, for allerede i 2006 var han ute med thrilleren «The Prestige». Filmen omhandler to rivaliserende magikere under viktoriatiden i 1800-tallets London. Disse to rivalene er ingen ringere enn Hugh Jackman og Christian Bale. Resten av laget stiller også rimelig sterkt. Med oss har vi Scarlett Johansson, Rebecca Hall og til og med Andy «Gollum» Serkis. Nolans «lykkeamulett», Michael Caine, har selvsagt også blitt tildelt en rolle. Mer overraskende er kanskje sangeren David Bowies rolleprestasjon som «real-life» oppfinner Nikola Tesla. Dette er en type film som jeg simpelthen elsker. Det er en klassisk «alle de små øyeblikkene, tingene og replikkene som vi tok for å være tilfeldige og av liten betydning, kommer sammen i et eneste stort puslespill som blir tydelig først på slutten når løsningen blir presentert».

Til slutt kan jeg nevne at Christopher Nolan er i full sving med en stjernespekket science-fiction. Premieredatoen er satt til den 7. november neste år (USA) og tittelen er «Interstellar». 2014 kan faktisk ikke komme fort nok!