Taus avskjed

0

John Olav Nilsen & Gjengens siste konsert i Stavanger fikk Folken til å koke, men bergenserne sa ikke et eneste ord.

Av: Tone Oskarsen (tekst & foto)

P1050025

4stjerner

Bakgrunnsmusikken dempes, lyset blir borte og summingen av hundrevis av stemmer stopper. John Olav Nilsen & Gjengen entret scenen i det som sannsynligvis var deres siste konsert i Storsalen på Folken. Første låt ut var publikumsfavoritten ”Valiumsvalsen”, noe som resulterte i umiddelbar hopping fra publikum på gulvet, og nikking på hodet fra publikummerne på balkongen.

Under ”Ikkje fåkk med kjærligheten” kom kveldens første allsangbølge, samtidig som John Olav kastet jakken for kvelden. Allerede under ”Nesten som eg lever”, femte låt ut i settet, begynte gulvet å bli klissete av for mye øl, og varmen gjorde sitt inntog i salen. Jeg vet ikke om det var fordi det var bandets siste konsert, eller fordi Stavangerfansen er ekstra dedikerte, men energien i Storsalen var unik fredag kveld.

John Olav Nilsen ser ut som en liten, trist valp med bollesveis, men han er samtidig merkelig sexy og sår på scenen. Under ”Diamanter og kirsebær”, en av hitene fra deres første album, var det igjen tid for allsang. Selv om bandet har gitt ut tre album, er det likevel låtene fra debutalbumet som slår mest an på Folken fredag kveld. Det finnes likevel unntak; ”Skrekkfilm”, ”Klokkene” og ”Bensinbarn” får gulvet i Storsalen til å gi litt etter for hvert hopp publikum tar. På balkongen i etasjen over var det for det meste nikking på hodet som gjaldt, men plutselig strakk de armene over gelenderet og gaulet om klokkene som ringer.

Bandet gikk av scenen uten å ha sagt et eneste ord gjennom hele konserten. Publikum skrek en blanding av ”ein te, ein te!” og ”Seven nation army”, og som på bestilling kom gjengen tilbake på scenen. ”Virvelvind”, ”Hundeår” og ”Ti ganger tusen” ble spilt, før det hele ble avsluttet med ”Hull i himmelen”. Stemmen til John Olav kunne knapt høres under konsertens siste låt. Publikum tok over, og på dette tidspunktet var jeg sikker på at gulvet under oss skulle knekke. Det gjorde ikke det, og konserten er over. Bandet går av scenen med et vink, men fortsatt uten ord. John Olav Nilsen & Gjengens avskjed ble en taus affære, men de som ikke var der gikk definitivt glipp av en fantastisk konsert.