Oppfordrer flere til å gi blod

0

Selv om han til daglig holder seg langt unna sprøytespisser, er Eirik Faret Sakariassen en av landets nesten 100 000 aktive blodgivere. I følge tall fra Røde Kors trengs det nå enda flere blodgivere for å bøte på behovet for blod på sykehusene.

Av: Marte Henriksen (tekst)

eiriksakariassen

Eirik Faret Sakariassen studerer statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger og er bystyrerepresentant for Stavanger SV. Han er blodgiver, og har vært det i to år.

– Det er en fin måte å stille opp for samfunnet på. Det koster meg veldig lite, og er livsviktig hjelp, sier Sakariassen.

Han har blodtype O, noe som betyr at hans blod kan mottas av alle.

Mangel på givere
Per Arne Lea, daglig leder ved distriktskontoret til Røde Kors og ansvarlig for blodtapping, sier at det er for få blodgivere i distriktet. Maksimalt kan man gi blod fire ganger i året, hver tredje måned, noe dagens givere blir innkalt til. Dette er et tall Lea ønsker å se redusert.

– Vi skulle hatt flere blodgivere, slik at antall doneringer av blod per giver ble redusert fra fire ganger til to eller tre.

Videre legger Lea til at det er enkelt å registrere seg som blodgiver på nettet, og at selve doneringen av blodet skjer i nærområdet.

– Det finnes fire steder i distriktet hvor man kan donere blod. Blodbanken på universitetssykehuset, samt tre tappestasjoner i Bryne, Egersund og Kvernaland, sier Lea.

UiS-student gir blod
Sakariassen ble blodgiver etter å ha sett en plakat på sykehjemmet han jobbet på. Dette valget har han ikke angret på, og han oppfordrer alle til å bli blodgivere.

– Samfunnet er avhengig av at folk gir blod. Alle kan trenge det. Plutselig er det noen fra din egen familie eller vennene dine som er avhengig av å få blod, påpeker han.

Sakariassen mener prosessen med å gi blod er enkel. Han beskriver sykepleierne som flinke og omsorgsfulle, og mener at de alltid sørger for at alt går som det skal. Han forklarer prosessen slik:

– Man fyller ut et skjema. Så får man brus eller annen drikke eller kake for å holde blodsukkeret oppe. Mens sykepleierne tapper blodet ligger man på en benk.

I tillegg til gratis mat og drikke under selve tappingen, kan man velge seg en valgfri gave etterpå. Sakariassen har valgt seg ut én spesiell ting hos blodbanken

– Jeg har begynt å samle på mummikrus, forteller Sakariassen.

Sakariassen mener at en grunn til manglende givere kan være sprøyteskrekk. Folks anspente forhold til nåler og blod, spiller en rolle. Sakariassen er selv redd for sprøytespissen, og forstår at det et det finnes ubehag rundt det

– Jeg har sprøyteskrekk selv, så jeg forstår det. Men det er en grei måte å komme seg over skrekken på, sier han.

Han forteller at han faktisk ikke kjenner til andre studenter som gir blod.