Nedgang i klamydiasmitte

0

Antall pasienter som lider av klamydia har tidligere hatt en stor økning fra år til år, men de siste årene har økningen vært mye mindre enn tidligere. I noen av fylkene har det til og med vært nedganger i klamydiatallene de siste årene, og Rogaland er et av disse fylkene.

Av: Nicolai Olsen

IMG_2867

I følge Folkehelseinstituttet var det i fjor 396 000 meldte tilfeller av klamydiainfeksjon i Rogaland. Dette var en nedgang på over 40 000 tilfeller fra året før, og dette er også 35 000 færre tilfeller enn det totale gjennomsnittet fra alle fylkene. For å sikre en videre nedgang i disse tallene må studentene selv ta problemet på alvor.

Helsestasjon
Det er mange av studentene som ikke er klar over at det finnes en helsestasjon på universitetet, men helsesøster er tilgjengelig tre dager i uken: mandag, onsdag og torsdag. Tjenesten er gratis, og man behøver ikke å bestille time.
– Vi oppfordrer studentene til å besøke oss her på helsestasjonen for mer informasjon angående kjønnssykdommer og for å teste seg for klamydia, sier Kari Haugen, studenthelsesøster ved UiS.

Klamydia er den vanligste av kjønnssykdommene, og å teste seg for klamydia krever bare en urinprøve. Behandlingen innebærer en kortvarig antibiotikakur, og både testen og behandlingen er gratis.
– At studenter velger å ha ubeskyttet samleie kan for eksempel skyldes at man har hatt for mye å drikke. Da er det ofte man tar dumme beslutninger, sier Haugen. 

Steril
Kondom er det eneste av prevensjonsmidlene som beskytter mot kjønnssykdommer, og man kan i verste fall bli steril om man går med klamydia over lengre tid. Haugen oppfordrer derfor både gutter og jenter til å teste seg mellom hver partner.
På denne måten unngår man å gå med sykdommen lenge, og i tillegg forebygger dette videre smitte til nye partnere. I fjor testet 390 av studentene ved UiS seg for klamydia ved helsestasjonen.

– Kjennetegn ved smitte kan være litt svie ved vannlating, diffus murring i underlivet, småkvalme, småblødninger eller blødning ved samleie. Men det spesielle her er at man ofte ikke merker symptomer på klamydia i det hele tatt, sier Kari Haugen. 
Det er på grunn av dette at det er viktig å teste seg da man kan gå med sykdommen lenge uten å oppdage det.

Smittefaren beregnes å være omtrent 25 prosent ved ubeskyttet samleie, og klamydia er mest utbredt blant seksuelt aktive i aldersgruppen 18 til 24 år.
– Flere og flere studenter tar i bruk helsesøstertjenesten, men det er viktig at nye studenter også får vite om tilbudet, sier Haugen. 
For å spre ordet om helsestasjonen henges det opp informasjon rundt om på universitetet. Tjenesten kan også leses om på SiS sine hjemmesider.

– Det er ikke nok å bare la kondomene ligge i lommen eller vesken sin, man må også bruke dem, avslutter studenthelsesøster Kari Haugen.