Ikke parker sykkelen din her

0

Det er stjålet sykler for nærmere åtte millioner kroner i Rogaland hittil i år. Noen bydeler i Stavanger er mer utsatt enn andre. – Fulle varebiler reiser av gårde med sykler, sier Ernst Rossebø, leder for Felles etterforskningsenhet i Politiet.

Av: Joachim Harestad & Fredrick Aakhus-Østrem (tekst) Fredrick Aakhus-Østrem ( foto)

Skjermbilde 2013-11-12 kl. 15.53.27
Illustrasjonsfoto

Det er stjålet sykler for nærmere åtte millioner kroner så langt i Rogaland i 2013, dette viser tall fra Politiets statistikker. Storhaug nord er bydelen i Stavanger hvor det stjeles mest, med over 12 prosent av alle tilfellene. Deretter følger Kvalaberg og Eiganes, med henholdsvis 12 og 10 prosent av de anmeldte tyveriene.

Utelukker ikke organisert kriminalitet
Leder for felles etterforskningsenhet hos Politiet, Ernst Rossebø, vil ikke utelukke at kriminaliteten er organisert.

– Vi har opplevd fulle varebiler som reiser av gårde med sykler. Det er imidlertid veldig vanskelig å fastlå hvorvidt all kriminaliteten er organisert eller ei, men det er nok flere som stjeler mer enn en sykkel, sier Rossebø.

Ikke overrasket
Rossebø er heller ikke overrasket over at Storhaug Nord kommer langt opp på listen over antall tyverier.
-Både Storhaug Nord, Hillevåg og Eiganes sentrumsnære bydeler, så dette er ikke overraskende. Statistikkene over annen kriminalitet i Stavanger underbygger påstanden om at det stjeles mange sykler på Storhaug. Dette er nok en av forklaringen på situasjonen, sier han.

Torsdag og fredag morgen, klokken 08:00, er tidspunktet flest så sykkelen sin sist før den ble stjålet.

Prioriteres ikke
Rossebø sier politiet ikke har nok ressurser til å prioritere sykkeltyveriene.
-Vi etterforsker ikke slike saker med mindre vi har mistenkte personer, først da blir det satt inn ressurser. Sykkeltyverier havner langt nede på prioriteringslistene våre, sier han.

Den siste uken i september i år var den uken med flest registrerte anmeldelser, med over 30 anmeldte tyverier. Jåtten, Kvernevik, Madlasandnes og Buøy er de tryggeste bydelene å parkere sykkelen i, og har alle under fem anmeldte sykkeltyverier hver så langt i år.