Ti år med bart mot kreft

0

I år er det ti år siden Movember ble avholdt for første gang, den årlige begivenheten har vokst i omfang og popularitet med årene. Mange samfunnslag lar seg engasjere i kampen mot prostatakreft, blant annet fotografen Henriette Time. Det er likevel mange som ikke, eller bare delvis har fått med seg hva denne bartekonkuransen egentlig går ut på.

Av: Torgrim Forbergskog (tekst) & Gøril Synnøve Johansen (tekst & foto)

1012710_10151956103456075_98521666_n
Foto: Henriette Time

Det var i november i fjor at fotograf Henriette Time bestemte seg for å starte prosjektet “Book of Movember” i sammenheng med den årlige begivenheten Movember. – Det startet med at jeg studerte i Australia i 2002 hvor Movember var veldig populært. Da jeg kom hjem og begynte å jobbe som fotograf hadde jeg lyst til å bidra, og fant jeg ut at jeg ville lage en bok med portretter av menn med bart, sier Time.

Movember går ut på at menn over hele verden barberer seg til 1. november, og lar så kun barten gro i en hel måned. Menn som går rundt med barter i november kan tjene Movember-saken på to måter, først og fremst vil alle som går rundt med bart i november uten å gjøre noe mer med det fungere som levende informasjonsplakater, de vil gå rundt og konstant minne alle rundt dem om kreftsaken. Dersom mennene i tillegg har registrert seg som bruker på Movember Foundations offisielle hjemmesider, kan hvem som helst donere penger til kreftsaken gjennom sine bartemenn.

Time har tatt 220 portretter av menn i alle aldre med “godkjente” movemberbarter. – Tilbakemeldingene har vært fantastisk, spesielt på utstillingen, sier Time. Boken har vært ute på forhåndssalg i to måneder før den ble sluppet første november i år. – Alle intektene blir donert direkte til Movember Foundation, sier Time.

50 utvalgte portretter fra boken står nå som utstilling for allmennheten på Torget i Stavanger sentrum gjennom hele november.Bildene er 90×90 centimeter børstet aluminiumsplater, og benkene og bildene vil bli solgt etter utstillingen til inntekt for Kreftforeningen. Jesper Finsnes er en av personene som er avbildet i “Book of Movember” og som også er en del av montasjen som står på torget.

– Jeg synes det er fint om mitt bidrag kan være med på å støtte saken, sier Finnsnes, og sammenligner det å gro en bart i november med den oppmerksomhetsskapende effekten likes på facebook kan ha.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Movember så dagens lys for første gang i 2003, nå ti år senere har fenomenet spredt seg fra opphavsstedet – Melbourn, Australia – til 21 land. Frem til 2013 har over tre millioner mennesker vært aktive i Movember, og i 2012 ble det gjennom Movember donert 869 millioner NOK til “effektive programmer for menns helse som bekjemper prostata- og testikkelkreft samt psykiske helseutfordringer”, plukket ut av Movember Foundation.

Denne saken engasjerer mange i samfunnet, også noen studenter ved Universitetet i Stavanger har slengt seg med på trenden. Både STIL-UiS Redhawks Lacrosse og STIL-UiS Volleyball har meld seg på Movember 2013. Kristoffer Skarra, lagkaptein for volleyball-laget i Movember, sier at volleyball-laget meldte seg på Movember fordi er et veldig bra tiltak, for en bra sak, og han oppfordrer også så mange studenter som mulig å melde seg på Movember. -Målet er selvfølgelig å samle inn så mye penger som mulig til saken, men en annen viktig motivasjon er å samle inn mer penger enn Lacrosse-laget, sier Skarra