Indre ro før eksamen

0

Onsdag 30. oktober var det meditasjonskurs på Universitet i Stavanger. Lederen for kurset, Espen Sagen (25), er selv student ved UiS og sier at meditasjon øker konsentrasjonsevnen og fungerer som en avkobling fra studiene.

Av: Maria Gulliksen (tekst) & Ragnhild Bekkevold (foto)

Meditasjon
Espen Sagen (25) holder meditasjonskurs på UiS

 

– Puster du? spør en indisk guru på skjermen og ser alvorlig ut. – Ikke ta det for gitt.

Det er helt stille i auditoriet, lyset er skrudd av og alles blikk er rettet mot denne guruen med den hvite turbanen på hodet.

Det er onsdag ettermiddag, og syv studenter sitter spredd rundt i det store auditoriet. To unge jenter prater seg imellom, men ellers er det en rolig og avslappende stemning i Kjølv Egelands hus. Så snart Espen Sagen tar ordet blir det helt stille. Sagen ser avslappet ut, og forteller at han skal vise en film som skal gi studentene en innføring i meditasjon.

Nysgjerrig
Christoffer Haaland (21) er en av studentene som har møtt opp til meditasjonskurset.

– Jeg er veldig nysgjerrig på meditasjon, og jeg har hørt at det bare har positive virkninger fra andre som driver med det, sier Haaland, som går på økonomi og administrasjon her i Stavanger.

Han tenker seg om, og ser ut i rommet hvor kurset skal holdes.

– Jeg tror meditasjon kan fungere bra som en avkobling fra studiene, og at dette skaper et tydeligere skille mellom studier og fritid, legger Haaland til.

Etterhvert blir studentene bedt om å lukke øynene og følge instruksene fra guruen på skjermen. Det er helt stille i rommet bortsett fra lyden av pusten til deltakerne, og guruens avslappende stemme.

Etter en time er kurset ferdig, studentene puster ut en siste gang i takt med guruen mens Sagen opplyser om det er mulig å få med seg CD-en med guruen hjem.

Meditasjon kan forbedre karakterene
Det amerikanske nettstedet Huffpost publiserte i april studier om virkningen av meditasjon hos studenter. Forskere fra George Mason Universitetet og Universitetet i Illionois gjorde et eksperiment på studenter i en psykologiklasse, hvor bare halvparten av studentene mediterte før en test. De studentene som hadde meditert før testen gjorde det bedre enn de som ikke hadde meditert. En av forskerne som deltok i studiet, Jared Ramsburg, har uttalt at meditasjon hjelper på konsentrasjonsevnen og selvdisiplin.

Avkobling fra studiene
Espen Sagen har holdt på med meditasjon i fire år og han har vært på kurs i India, hvor han har fått en introduksjon i meditasjonsteknikk. Sagen sier at meditasjon øker konsentrasjonsevnen og anbefaler studenter til å drive med meditasjon ved siden av studiene for en avkobling i hverdagen.

– Personlig har jeg blitt mye roligere av å meditere, og eksamen og studiestress går ikke like mye innpå meg. Jeg har rett og slett blitt en gladere person, sier Sagen.

Fakta om meditasjon:

  • Det finnes flere ulike typer meditasjon, og dette er en type som kalles Isha Kriya som har sin opprinnelse i India

  • Meditasjon kan defineres som en gradvis tømming av sinnet for alt bevisst innhold, alle tanker, all uro.

  • Meditasjonskurset er en gratis tjeneste drevet av student Espen Sagen, og neste meditasjonskurs er tirsdag 12.november. For mer informasjon kontakt Espen Sagen på espen.sagen@gmail.com