Jack Sparrow kan ta seg en bolle

0

Tom Hanks

Film: Captain Phillips
Regi: Paul Greengrass
Skuespillere: Tom Hanks, Catherine Keener, Barkhad Abdi
Karakter: 4stjerner

Av: Robert Ellefsrød

Tom Hanks har tatt det litt med ro de siste ni årene og bare hatt en håndfull utfordrende roller. Denne feilen retter han fort opp med Paul Greengrass sin Captain Phillips, en film basert på hendelser som skjedde i 2009. Her blir et amerikansk lasteskip kapret av somalske pirater, og ferden blir intens for både mannskapet og publikumet. Disse piratene er ikke koselige, morsomme piratene vi er vant med å se fra Pirates of the Caribbean-serien. Jack Sparrow hadde blitt vettskremt av den somalske “kapteinen”, spilt av Barkhad Abdi. Liten i figur, men sterk i viljen og uforutsigbar i hodet. Man vil virkelig ikke være kapteinen av skipet han skal plyndre.

Som alle Greengrass tidligere filmer, er dette en realistisk og intens affære. Med håndholdt kamera får filmen den dokumentarfilm-følelsen den trenger. Ingenting blir blåst opp eller romantisert her. Publikumet blir plassert i midten av alt sammen og ser situasjonen fra begge sider.
Han har også et teft for å presentere militære operasjoner på en spennende måte, noen han sannsynligvis lærte fra hans tidligere dager da han lagde dokumentarfilmer fra krigsherjede områder.
De somalske piratene er ikke i et særlig godt lys i denne filmen, men det kommer frem hvorfor de gjør dette. Med dette lille hintet av humanitet kan man nesten sympatisere med dem, men bare nesten. Deres aggresivitet og stahet gjør dem til minneverdige skurker som man helst vil unngå å møte.

Det beste med denne filmen er åpenbart Tom Hanks i tittelrollen. Han spiller en erfarne kapteinen som hele tiden prøver å være et steg foran piratene. Han gjør en solid jobb, men det er de siste fem minuttene som virkelig vant meg. Jeg skal ikke ødelegge slutten i tilfelle dere ikke har hørt denne historien før, men Tom Hanks klarte å spille det mest overbevisende nervesammenbrudd jeg noensinne har sett på film. Dokumentarstilen til Greengrass gjør også at scenen får et veldig ekte preg, og jeg glemte faktisk at jeg så en film. Definitivt en av de sterkeste scenene jeg har sett i nyere tid, og Tom Hanks kan bare se frem til alle prisutdelingene senere.

Dette er et stykke effektiv film fra en intens regissør. Om du har lyst til å erfare realistisk skrekk og gru i kinosetet, med en intensitet som gjør at du glemmer å puste, og sjokktilstand når det hele er over, er dette definitvt noe for deg.