EA | Elektronisk Avsmak

0

Av: Anders Rage

AndersRageDa EA, eller Electronic Arts som firmaet egentlig heter, tidligere i år ble utropt som USAs verste firma for andre gang på rad, ble sannsynligvis ingen utenom EA overrasket. Fortjener EA tittelen som det verste firmaet i USA? Sannsynligvis ikke, med tanke på at flere andre firmaer driver med aktiviteter som faktisk påvirker menneskers liv, og de fleste som stemte på denne meningsmålingen er i tillegg unge personer som mest sannsynlig er gamere selv. Likevel forteller denne avstemning om hvilken lav status EA i realiteten har blant spillere verden over. Hvor kommer alt hatet fra?

Først må vi fortelle litt om det utskjelte firmaet. Electronic Arts er en amerikansk utvikler, markedsfører, utgiver og distributør av data- og videospill. De er utgiver for rekke kommersielt suksessfulle spillserier som «Need for Speed», «Sims», «Battlefield» og «FIFA». Firmaet er et av de største i spillindustrien, og det er kun Nintendo og Activision Blizzard som omsetter mer penger enn EA.

Det virker som EA er redd for begrepet «kreativitet». Å være kreativ tilsier jo at man ofte tar sjanser, og prøver nye ting som ikke har blitt prøvd før. EA, på den andre siden, ønsker heller å lansere det nærmest samme spillene så mange ganger de kan. Det kan ofte virke som hovedmålet til EA er å finne ut hvor lenge man kan melke en spillserie, før publikum plutselig finner ut at de kanskje ikke vil betale 600 kroner for nye møbler i «Sims».

Nettopp på grunn av at EA hater å finne på originale ideer, frykter de andre spillstudioer med så mye som et snev av ekte talent. På grunn av at de fleste konsumere er idioter, har EA enorme pengesummer til rådighet. Ved å kjøpe opp ulike spillstudioer, og inkorporere dem i mega-konglomeratet som er EA. Annerkjente spillstudioer som Westwood, Bullfrog og Origin er eksempler på talentfulle studioer som ble kjøpt opp av EA og deretter kjørt i grøfta raskere lysets hastighet.

Andre ting som EA gjør som gir avsmak er blant annet dårlig service, uendelig mengder med dlc, bruk av DRM, dårlige vilkår for ansatte og en generell holdning til markedet som er så kapitalistisk og kaldt at selveste Onkel Skrue hadde endt opp med å ligge i fosterstilling i pengebingen.