En velsmurt, velinnstilt film

0

RUSH

Film:  Rush
Regi: Ron Howard

Skuespillere: Daniel Brühl, Chris Hemsworth, Olivia Wilde

Karakter: 4stjerner

Rush er en biografisk film om Formel1-sjaførene James Hunt og Niki Lauda, og deres bitre rivalisering på 70-tallet. Chris Hemsworth spiller James Hunt, en selvsikker, brautende brite som tilhører den gamle rasen Formel1-sjafører. Han kjører hvert løp som om det skulle være hans siste, og dette gjør han til en aggressiv og farlig sjafør.
Hans rake motsetning er Niki Lauda, spilt av en kraftig forsminket Daniel Bruhl, som  leder frem en ny generasjon sjafører som heller bruker iskald kalkulasjon og ‘føre var’-prinsippet på banen. Disse forskjellige taktikkene kræsjer selvfølgelig, og på racerbanen blir Hunt og Lauda erkefiender uten like.

Begge rollene blir mesterlig spilt av både Hemsworth og Bruhl. Hemsworth, selve definisjonen av alpha male, passer utmerket i rollen som Hunt. Hans arroganse og frekkhet blir tydelig fremstilt på modig vis, og fremdeles er sjarmen faktisk tilstedet sånn at man faktisk tør å heie på han.
Bruhl har muligens en skumlere oppgave; å spille den legendariske Formel1-sjaføren som fremdeles er i livet, og kanskje er en smule eksentrisk og vanskelig å like. Lauda er en person som ikke kaster bort tid på formaliter som å få seg venner, og dette blir veldig tydelig vist frem. Han klarer likevel oppgaven med glans, og mot slutten så tiner følelsene for den østerriske sjaføren.

Denne historien fant sted 16 år før jeg ble født, og motorsporten interesser meg midt i ryggen. Jeg ble fremdeles revet med av regissør Ron Howards tolkning av rivaliseringen. Det er sikkert mange der ute som er interessert i de tekniske aspektene i denne filmen, og med god grunn. Lyden av kraftige motorer som akselerer klarer å få frem barnet i meg, og de imponerende kameravinklingene under racene gir bakoversveis. Innerst inne er det likevel Hunt og Laudas rivalisering som gir filmen det menneskelige den trenger, og som er det sterkeste med filmen, og derfor fungerer filmen for både motorentusiaster og filmentusiaster.