Grunge. Hva faen er det?

0

Av: Jone Ramnefjelljone

I det jeg sitter og skriver dette er det noen dager til Soundgarden-konserten i Oslo Spektrum, og jeg gleder meg stort. Men når dette står på trykk har konserten allerede vært, og jeg kan melde om at det var kjempebra (håper jeg). Og de profesjonelle anmeldelsene av konserten er sikkert overfylt med nostalgi fra det tidlige 90-tallet, og musikkbølgen som Soundgarden var en del av. En musikkbølge som betegnes med et ord jeg hater. Grunge. Nei, det er ikke fordi jeg ikke liker noen grunge-band bortsett fra Soundgarden. For det gjør jeg, selv om jeg ikke synes noen av dem når Soundgarden opp til fuzz-pedalene. Det er selve begrepet «grunge» jeg hater, for folk bruker det som om det skulle være en sjanger, men det har lite med musikken å gjøre.

Jeg er i utgangspunktet ikke noe glad i å dele inn musikk i sjangere, men jeg skal ikke late som om jeg ikke forstår hva folk prater om når de påpeker sjangermessige fellestrekk. Og joda, artistene som klassifiseres som grunge har ett felles utgangspunkt i musikken sin – rock. Men det er omtrent så mye som skal til for at de blir betegnet som grunge, dersom det var tidlig på 90-tallet, de var fra Seattle, og kledde seg deretter. For grunge er ikke en beskrivelse av selve musikken fra denne tida, men musikkmiljøet rundt. Flanellskjorter, ustelt hår, forfalne sementklubber i regntunge Seattle der lokale band må dele scenen med oppmerksomhetssyke publikummere som insisterer på å stagedive. Og filmopptakene fra denne tida er alltid grovkornede og skurrete, noe som har blitt en del av periodens image.

Hvis du ber folk nevne to grunge-band, vil Nirvana og Pearl Jam sannsynligvis være de navnene som går igjen oftest. Nirvana med sin upolerte, minimalistiske garasjerock, dominert av moll-skalaer og fuzz. Og Pearl Jam med sin langt mer polerte stadionrock, dominert av dur-skalaer og klang. De kan begge defineres som rock, men stort mer har de ikke til felles rent musikalsk. Men de var begge fra Seattle, av samme generasjon, og kledde seg mer eller mindre likt. Og hva med Soundgarden? De er klassifisert som grunge av nøyaktig samme grunn som Nirvana og Pearl Jam, men om Soundgarden er noe som helst, så er de metall.

Under en Q&A-session med Nirvana-trommis Dave Grohl, dukket følgende spørsmål opp; «Do you think grunge will ever make a comeback?» Grohl svarte «If by «grunge» you mean loud ass guitars, loud ass drums, and screaming ass vocals, that never went away, ding dong.» Jeg tviler på at innsenderen av spørsmålet savner musikk som lever opp til disse kriteriene, for det lages det fortsatt mer av enn han kan håpe på å komme seg gjennom. Men når han ser skurrete opptak fra sementklubber i regntunge Seattle, så fylles han med nostalgi. Musikken har han ennå, det er musikkmiljøet han savner. For å si det sånn, mange flere band ville ha blitt klassifisert som grunge hvis de bare hadde kommet fra Seattle, og vært av akkurat den generasjonen. Jeg har sett Smashing Pumpkins bli omtalt som grunge. Ja, hvorfor ikke.