Gjennomført og uten flekker

0

1.61461_image

Film: MudRegi: Jeff Nichols
Skuespillere: Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Jacob Lofland
Karakter:  5stjerner

Av: Robert Ellefsrød

I denne sørstatfilmen treffer vi to unge gutter fra Arkansas som møter en skitten rømling med sine egne problemer på en øy i Mississippi-elven. Et vennskap utvikler seg, og herfra skjer det ting som best egner seg å se selv.
Den er regissert og skrevet av Jeff Nichols, en nykommer som er veldig sikker på det han lager, og ikke uten grunn. Det kan virke som om han forteller en historie som har blitt fortalt gjentatte ganger før, men det som gjør filmen unik er vinklene vi ser den gjennom.

Filmen har to hovednivåer; det ene er Mud sin historie om hvordan han endte opp på øya, og det andre nivået er guttenes historie. Dialogen føles veldig ekte, og det gjør også karakterene. Dette er folk man kjenner igjen, spesielt om man har vært i sørstatene før. Velspilt av alle involverte, spesielt Matthew McConaughey i rollen som Mud, og Tye Sheridan som fjorten år gamle Ellis.

På den tekniske siden er også filmen uten feil. Vakker fotografi får frem en skitten men naturlig side av Arkansas. Den har også en nostalgisk stil med et bluesgrass-lydspor som får frem riktig humør.
En annen nostalgisk faktor er guttene i filmen, som får meg til å savne tiden da jeg var yngre og lekte rundt i skogen ved huset mitt. Vi så også etter eventyr, men uheldigvis traff vi aldri en figur som Mud.

Dette er ikke en intens adrenalinbombe som kommer til å få hjertet til å pumpe til den store gullmedalje. Filmen har et rolig tempo og bygger sakte historien om denne mystiske hjemløse mannen som kanskje ikke er den taperen man først tenker han er. Denne oppbyggingen gjør også at klimakset gir deg klamme hender og en høy puls, for når det faktisk skjer noe, så skjer det masse. Da er man så knyttet i historien og alle karakterene i filmen at man faktisk ikke gir blaffen, noe man altfor sjeldent kan si om en film.

Hovedsakelig føles filmen som om Stand By Me møtte No Country For Old Men og fikk et barn, og det er vel noe av det hyggeligste man kan si om en film.