Sparker fra seg

0

 

Kick ass 2

 

Film: Kick Ass 2
Regi
: Jeff Wadlow.
Skuespillere: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse.

Karakter: 4stjerner

Av: Daniel Nilsen (tekst)

Helt siden jeg bladde til siste side i Mark Millars andre epos om den grønnkledde amatør-helten har jeg formelig sitret av forventning til hvor godt Hollywood ville klare å matche hans ode til ultra-vold. Så da datoen omsider kom var det ingenting annet å gjøre enn å valfarte til nærmeste kino og benke seg komfortabelt foran lerretet. Resultatet er tilnærmet enestående.

Historien begynner så og si der forrige film sluttet. Våre maskerte tenåringer prøver å tilpasse seg en normal hverdag, men fristelsene for å vende tilbake til deres tidligere liv er mange. Hit-Girl, eller Mindy Macready om du vil, greier omsider å gi opp hennes karriere som superhelt av hensyn til hennes mor og stefar.

Likevel greier regissør Jeff Wadlow å ta deg på en berg-og-dalbane-tur gjennom kruttsterke action-sekvenser, mengder av grov vold og humor og litt føleri her og der.

Dave Lizewski på sin side børster støv av sitt grønne kostyme og tar imot stafettpinnen. Han blir etter hvert med i «Justice Forever», en gruppe av likesinnede «wannabe-helter» styrt av den formidable Colonel Star and Stripes. I mellomtiden følger vi også Chris D’Amicos tragikomiske reise fra Red Mist til filmens store «bad-guy», «The Motherf*cker».

Matthew Vaughn har tatt steget ut av regissørstolen og inn i produsentrollen. Filmen har en varighet på litt over en halvannen time, noe som er sjeldent i en verden av stadig flere «blockbustere» på 2 timer pluss. Likevel greier regissør Jeff Wadlow å ta deg på en berg-og-dalbane-tur gjennom kruttsterke action-sekvenser, mengder av grov vold og humor og litt føleri her og der. Vi snakker blod, svette og til og med en og annen tåre. Denne oppfølgeren har massevis av det serien Kick-Ass virkelig handler om.

Kick ass 2

Til tross for et par utbytter virker skuespillerne nå som en mer voksen, selvsikker og sammensveiset gjeng. Dette er absolutt ikke en selvfølge når det kommer til oppfølgere, noe som gjør det ekstra gøy å se i praksis. En annen gledelig overraskelse er Jim «gummifjes» Carrey, ironisk nok iført prostetisk sminke, som «Colonel Star and Stripes».

Denne karen er, som nevnt ovenfor, leder for «Justice Forever» og er så «‘murrican» som man får det. Til tross for at Carrey i ettertid har tatt avstand fra filmen grunnet dens sterke språklige innhold, ser han ut til å kose seg minst like mye som Nicolas Cage før han.

Hvis man ikke kan bytte ut en «ufin» scene med noe bra og gjennomtenkt bør man nesten bare droppe hele scenen. 

Selv om Kick-Ass 2 leverer på det meste, er det et par omskrivninger og «kunstneriske friheter» i manus som slår meg som litt flaue og unødvendige. Hvis man ikke kan bytte ut en «ufin» scene med noe bra og gjennomtenkt bør man nesten bare droppe hele scenen. Apropos akkurat dette, det virker nesten som om Motion Picture Association of America nærmest har ansatt «Thor» sin portvakt, Heimdall, til å vokte produksjonen med hans falkeblikk.

Den tilfeldige kinogjenger derimot, vil mest sannsynlig få tilfredsstilt sin appetitt på det meste med det filmen har å by på.

Man merker nemlig at Wadlow har slitt med balansen mellom Millars originale historie og 15 års-grensen som denne filmen dessverre har blitt øremerket for. En del av actionscenene framstår som, tro det eller ei, litt for tonet ned i forhold til slik de tilsynelatende egentlig var tenkt. Dette gjør at filmen blir, til tider, litt antiklimatisk.

«Hard-core» tegneseriefans vil nok ikke kunne helt ignorere det faktum at Kick-Ass 2 skal være større, verre, blodigere og burde kanskje trengt en 18 års-grense for å oppnå nettopp dette. Den tilfeldige kinogjenger derimot, vil mest sannsynlig få tilfredsstilt sin appetitt på det meste med det filmen har å by på.