Mitt liv med Liberace

0

Mitt liv med Liberace

Film: Mitt liv med Liberace
Regi: Steven Soderbergh
Skuespillere: Michael Douglas, Matt Damon, Dan Akroyd, Rob Lowe

Karakter: 4stjerner

Av: Robert Ellefsrød (tekst)

Michael Douglas har i mine øyne alltid vært en mandig kar. Rollene han velger er som regel harde menn. I blant noen mannsjåvinister som er av den voldsomme varianten, men utvilsomt menn uansett. Derfor var det så festlig at han skulle spille Liberace i Soderbergs nyeste biografiske film, Behind the Candelabra, eller som den norske oversetteren kalte den: Mitt liv med Liberace.

Hvem sitt liv med Liberace? Scott Thorsen, spilt av Matt Damon, en ung dyretrener som gjennom felles bekjente for treffe Liberace, en kjent showman som opptrådte i Las Vegas. Liberace blir betatt av Scott, et faktum som egentlig er veldig forstyrrende ettersom Scott Thorsen var 17 år gammel da de først treffes, og tilbyr han en jobb som assistent i Las Vegas.

Historien kan sees på som en ganske alminnelig bli sammen/slå opp-historie med bakteppet av fabelaktige homofile omgivelser.

Herfra blir ting litt åpenbare, men det er egentlig helt ålreit. Historien kan sees på som en ganske alminnelig bli sammen/slå opp-historie med bakteppet av fabelaktige homofile omgivelser, og fantastiske ekstravagante personligheter som verken blir under-eller overspilt av Douglas og Damon.

Mitt liv med Liberace

Stjernen i filmen er selvsagt Douglas og hans tolkning av Liberace. Med en annen skuespiller eller regissør kunne dette fort ha blitt en parodisk fremstilling av den legendariske pianospillende artisten, men i denne filmen føles det at det blir vist respekt samtidig som de greier viser frem Liberaces flamboyante livstil og personlighet.

Matt Damon tolker disse situasjonene på en naturlig og overbevisende måte, og jeg vil påstå at hans rolle er minst like imponerende som Douglas.

Også Damon skal få ros for en velspilt rolle. Scott Thorsen, som også skrev boka filmen er basert på, går gjennom flere personlige kriser som Liberaces elsker. Matt Damon tolker disse situasjonene på en naturlig og overbevisende måte, og jeg vil påstå at hans rolle er minst like imponerende som Douglas. Å spille Liberace gir Douglas en fordel ved å måtte spille noen som er så karakterisert. Damon sin rolle er litt mer jordnær og gjenkjennelig, og blir da våre øyne i dette forholdet

Dette er en velskrevet, velspilt og velregissert film som faktisk hadde fungert som et fiktivt verk, men det at den er basert på en sann historie gjør det hele litt spesielt. På en god måte.