Utenriksministeren på campus

0

Espen Barth Eide holdt onsdag forelesning om norsk utenrikspolitikk for studentene ved UiS.

Utenriksministeren
UTENRIKSMINISTEREN: Espen Barth Eide besøkte onsdag Ullandhaug campus. Her sammen med andrekandidat for Rogaland Arbeiderparti, Torstein Tvedt Solberg (høyre) og StOr-leder Håkon Ohren (venstre).

Kim Goksøyr Strande (tekst & foto)

Under temaet «norsk utenrikspolitikk: verdier og prioriteringer» holdt utenriksminister Espen Barth Eide onsdag forelesning for UiS-studentene i Arne Rettedals hus.

Om lag hundre fremmøtte i den nesten fulle forelesningssalen kunne høre utenriksministeren snakke om temaer som olje- og gassnæringen, menneskeverd og likestilling, global oppvarming, forholdene rundt Gaza-stripen og den pågående Syria-konflikten.

Vurderer Syria-reaksjoner
Ministeren startet forelesningen med en spøkefull tone, men stemningen ble etterhvert mer alvorstynget da temaene om borgerkrigen i Syria ble tatt opp.

Borgerkrigen har krevd mer enn 100.000 menneskeliv og har ført til at mer enn to millioner mennesker har flyktet fra landet, etter at folket begynte å protestere mot diktaturstyret i landet i 2011. Temaet ble spesielt alvorstynget da spørsmålet om bruk av kjemiske våpen fra regjeringsstyrkene i landet ble tatt opp.

– Vi kan ha sett den første bruken av kjemiske våpen siden den kalde krigens slutt, sa Barth Eide.

FOREDRAG: Barth Eide under foredraget onsdag.
FOREDRAG: Barth Eide under foredraget onsdag.

 

Vil ikke stå og se på bruk av kjemiske våpen
Sammen med dagens nyheter om at den russiske presidenten Vladimir Putin ikke utelukker å ta del i reaksjoner mot Syria om det bevises bruk av kjemiske våpen, snakket også ministeren om Norges egne syn på eventuelle sanksjoner.

Russland er regnet for å være Syrias viktigste allierte, og gjør at USA må gå utenom FN hvis de ønsker å føre militære angrep mot Syria.

– Vi er enige med USA om at vi ikke kan stå å se på at bruk av kjemiske våpen skjer, men det må være i tråd med FN-pakten, sa Barth Eide, som ikke ville oppfordre USA til å gå til sanksjoner på egenhånd, men håpet på en samlet respons fra verden mot kjemiske våpen.

USA har gitt signaler om at de ønsker å sende raketter inn mot Syria for å straffe regimet.

– Det må også være i pakt med folkeretten, sa han.

Mer fokus på utenrikspolitikken
Barth Eide sier han skulle ønske det var mer fokus på utenrikspolitikk i valgkampen, og kunne før foredraget si følgende til SmiS om Norges internasjonale utfordringer for tiden.

– Det utenrikspolitiske formålet er å gjøre innenriks mulig. Det å kunne leve fredelig med nasjoner og bygge en bedre organisert verden – både for andre og for oss, sa Barth Eide til SmiS.

– Norsk økonomi vrir seg mot nye vekstmarkeder, og det har mye med meg å gjøre. Vi har også felles utfordringer med tanke på klima. Klimaforhandlingene ligger nede. Men det som er mest alvorlig er situasjonen i midtøsten, sier Barth Eide videre.

Les mer fra intervjuet med utenriksministeren i neste utgave av SmiS avis som kommer ut onsdag 11. september.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here