– En skandale! Vikings Kjartan Salvesen om mangelen av Pet-scanner ved SUS

0

Da den rikskjente idolvinneren og nåtidige vikingspeakeren Kjartan Salvesen ble ansatt som salgskonsulent i Vikings markedsavdeling i 2010, benyttet han seg av muligheten til å engasjere klubben i sitt hjerte i sin hjertesak – kreftsaken.

Kjartan Salvesen fortalte SmiS om innsamlingsprosjektet for ny PET-scanner til SUS i stadions pressesone.
Kjartan Salvesen fortalte SmiS om innsamlingsprosjektet for ny PET-scanner til SUS i stadions pressesone.

Av: Joachim Harestad (tekst) & Morten Seglem (foto) 

Engasjementet startet allerede som 16-åring da hans mor tapte i kampen mot kreften. Siden har Salvesen i en årrekke frivillig talt kreftpasientenes sak i fylket. Nå frir han til studentene ved Universitetet i Stavanger i innspurten om de to siste millionene for å sikre historiens første pet-scanner ved Stavanger universitetssykehus (SUS).

– Livsnødvendig
– En Pet-scanner i seg selv er en maskin som vi ikke har på sykehuset vårt i Stavanger, men som de andre store sykehusene har. Skanneren er det viktigste utstyret for å oppdage kreft tidlig, for å sjekke at behandlingen virker, og at ikke kreften kommer tilbake, sier Salvesen til SmiS på Viking stadion etter søndagens hjemmeseier mot Brann.

Salvesen, som i flere år har vært ansatt i Stavanger-klubben, mener det er livsnødvendig å ha en slik maskin på sykehuset, og poengterer at det i Danmark er 37 stykker av de, mens det i Norge er 4-5 operative hvor halvparten av disse er privatfinansiert.   – Det er en skandale! De har en i Bergen, og i Stavanger må vi fly opp pasientene dit for behandling. Vi ønsker nå å ha en i Stavanger, sier Salvesen om scanneren, som over årene har skapt stor debatt for og imot i de lokale Stavanger-mediene.

To millioner
Sammen med støtteorganisasjonen ”Sykehuset i våre hender” har Salvesen i to og et halvt år samlet inn penger for skanneren. Nå nærmer de seg målet.

– Vi har til nå nådd 23 millioner av 25 som må til for å samle inn nok. For hver hjemmekamp blir kr 10 000 gitt av hovedsponsor Lyse til banens beste Viking-spiller, som i sin tur doneres videre til denne organisasjonen, sier han.

Hvilke andre måter bidrar Viking som klubb for å skaffe denne skanneren til SUS?

– Viking FK har i samarbeid med Stavanger Symfoniorkester gått inn og ”boostet” opp selve innsamlingen i løpet av dette året, sier han.

I følge Salvesen har innsamlingen vært ”en fantastisk reise”, som forhåpentligvis vil avsluttes 25. oktober når konserten ”Samspill” arrangeres i det nye konserthuset. Konserthuset samt flere artister bidrar og stiller opp gratis.

– Vi håper at dette skal bli en festaften med store økonomiske bidrag, ivrer Salvesen, og fortsetter:

– Ellers er alle spillerne og ansatte i Viking involvert i innsamlingen på en eller annen måte. Flere spillere har folk rundt seg i nær slekt som har hatt kreft eller er oppi det, og derfor engasjerer det veldig mange i klubben. Vi med dem vil ikke se at unge og små håpefulle skal mangle det beste utstyret til rådighet i vår by. Vi er sterke nok til å ha det selv, understreker Salvesen.

– Alle kan bidra med noe
Salvesen kommer til slutt med følgende oppfordring til studentene ved UiS

– Spre budskapet om innsamlingen og ta initiativ. Bare å snakke om temaet hjelper. Gå i sammen om et mål(en sum), ved konserter og gjerne private innsamlinger. Vær kreativ og engasjert slik at vi kommer i mål. Mitt ønske er å se at alle studentene kan bidra med noe, sier Salvesen avslutningsvis.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here