Slik skal demokratijubileene feires ved UiS

0

Litt på etterskudd skal UiS feire at det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. Samtidig begynner planleggingen av grunnlovsjubileet 2014. Til sammen blir dette demokratijubileene.

Elaine

Av: Mari Løvås (tekst & foto)

– Det er synd at vi ikke var på plass til hovedmarkeringen av stemmerettsjubileet, men nå er det mye som skal skje framover, sier komitéleder, Elaine Munthe.

Sammen med Ketil Knutsen (HF), Alexandre Dessingué (HF), Else-Beth Roalsø (SV) og Håkon Ohren (StOr), skal Munthe være ansvarlige for flere ulike arrangement i regi av UiS.

– Vi har allerede hatt et arrangement på Tou Scene, og det neste som skjer er Statsviterseminaret, som er en åpen forelesning om kvinnelig stemmerett, sier Munthe.

Seminaret er 14. august, og Hilde Danielsen fra Rokkansenteret i Bergen skal snakke om norsk likestillingshistorie. I tillegg blir det innlegg fra kandidater til Stortinget fra Rogaland, som skal belyse hva kvinnelig stemmerett har betydd for norsk politikk.

– Det blir en veldig spennende forelesning, som også har relevans for årets valg. Gjennom demokratiet har vi også en del plikter, der ligger også plikten til å benytte seg av stemmeretten, sier Munthe.

Nå ut til de nye
Hun sier det er mange førstegangsvelgere ved UiS, og at det er viktig å nå ut til dem, og å skape gode stemmevaner. Munthe sier det er viktig å ikke ta demokratiet vi har for gitt.

– Folk sier at det er fisken som er den siste som oppdager vannet, og det er nok ikke alle som ser den friheten vi har her. Disse jubileene gir oss muligheten til å sette viktige saker på dagsordenen, og det er viktig å bygge åpenhet, toleranse og relasjoner mellom mennesker, sier hun.

Kom med innspill
Også studentene skal være med på jubileene, og før valget skal det arrangeres UiS-debatt.

– Vi ønsker at studentene skal komme med innspill, og da spesielt om det er noe de selv vil arrangere i 2014, i forbindelse med grunnlovsjubileet, sier hun.

20. september arrangeres Forskerstafetten på Bøker og Børst. Stafetten går under navnet «Kvinnfolk,» og aktører fra Misjonshøgskolen, UiS og Hermetikkmuseet skal snakke om ulike vinklinger på temaet kvinner.

– Det er viktig for UiS å være en del av storsamfunnet. Vi er en brikke i demokratiet, og skal bidra til kritisk og analytisk tenking, sier Munthe.

Så langt har ikke arbeidsgruppen laget noen konkrete planer for 2014, og er åpne for innspill fra studentene selv.

Det siste som er planlagt i 2013 er konferansen «Kjønnsforskning NÅ!», fra 4.-5. november. Konferansen skal samle studenter og forskere som er interessert i temaet kjønnsforskning, og tar for seg aktuelle temaer på feltet.

Munthe er veldig fornøyd med programmet så langt.

– Vi har fått med mange ulike aktører, og jeg håper det er noe som er interessant for andre også. Så nå håper vi å få til like mye spennende til neste år også, sier hun.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here