Flyr, men svever ikke

0
Jor-El spilles av Russel Crowe i den nye supermann-filmen, "Man of Steel"
Jor-El spilles av Russel Crowe i den nye supermann-filmen, “Man of Steel”

Film: “Man of Steel”
Regi: Zack Snyder
Skuespillere: Henry Cavill, Russel Crowe, Michael Shannon, Amy Adams

Karakter: 4stjerner

Av: Morten Johnsen Solberg (tekst)

Jeg har vært en tro Supermann fan siden jeg som seksåring følte det var en god idé å gå i barnehagen ikledd den røde og blå superheltens klesdrakt så ofte jeg fikk viljen min. Men Kryptons siste sønn har ikke hatt det så enkelt på kinolerretet de siste tjue årene.

Hollywoods siste forsøk med ”Superman Returns” i 2006 var ikke en bred publikumshit, og mange kritiserte filmen for å være for sutrete og emo – med for lite fokus på reinspikka action. I ”Man of Steel” er Supermann tilbake i storform, men humøret hans har ikke nødvendigvis forbedret seg.

Slike moralske og filosofiske spørsmål tar med seg en god del sjelsøking og depping, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Dette er en mørk film som tar for seg det ufattelige ansvaret av å være en slags Gud som vandrer på jorden. Skal du dedikere deg fullt og helt til menneskeheten, og i prosessen gi slipp på et eget liv? Eller bør du holde deg selv og kreftene dine skjult, fullt bevisst på at du har muligheten til, som Supermanns biologiske far Jor-El (Russell Crowe) sier i filmen, ”å redde alle sammen”? Slike moralske og filosofiske spørsmål tar med seg en god del sjelsøking og depping, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Supermann, som han egentlig aldri blir kalt i filmen, er splittet mellom to verdener: Hans egentlige opphav på den dødsdømte planeten Krypton som «Kal-El» og hans liv på jorden med sine adoptive foreldre som «Clark Kent.». Han er spilt meget godt av den britiske skuespilleren Henry Cavill, som overbevisende skildrer Clark sine indre konflikter og skepsis mot en verden som kanskje ikke er klar til å akseptere ham.

For det er nettopp det denne filmen handler om: Å akseptere seg selv og andre. Han lever for det meste på vandring og i skjul, men blir tvunget utav eksil da jorden blir angrepet av en gjeng ondsinnede kryptonere ledet av hovedskurken General Zod (Michael Shannon).

Man of Steel

Zod er først og fremst ute etter sønnen til hans svorne fiende, Jor-El, men han finner også ut at det kan være en god idé å endre jordens terreng og klima for å skape en ny Krypton. Dette innebærer selvsagt døden til milliarder av uskyldige mennesker, noe Supermann ikke kan tolerere.

Det som følger setter en ny standard for eksplosjoner og ødeleggelse på film når supermann og kryptonerne flyr i fillene på hverandre.

Det som følger setter en ny standard for eksplosjoner og ødeleggelse på film når Supermann og kryptonerne flyr i fillene på hverandre. Det negative er at det rett og slett kan bli for mye, og at du som publikummer står i fare for å bli desensifisert til alt som skjer på skjermen. Men det skal ikke nektes på at det er deilig å endelig se Supermann slå hardt fra seg, noe vi egentlig aldri har fått fullstendig realisert på film. Actionsekvensene er blendende og høylytte, og det hele ender i et overraskende emosjonelt klimaks.

Filmen er litt for lang og med sin nærmere to og en halv times lange spilletid er det flere sekvenser som kunne vært kuttet ned. Blant annet har vi en forhastet kjærlighetshistorie mellom Clark og Lois Lane (Amy Adams) som kanskje burde blitt spart til den eventuelle oppfølgeren. I tillegg blir det hele litt vel traust i lengden, noe som selvsagt ikke betyr at filmen er kjedelig, men heller at den kunne hatt godt av noen lettere komiske innslag.

“Man of Steel” er super underholdning.

Jeg hadde også større forventninger til Michael Shannon som filmens skurk. Han forble endimensjonal gjennom hele filmen, og på et tidspunkt virket det som om Shannon kjedet seg litt. Supermann/Jesus metaforen er også brukt til kvalme lengder i filmen og begynner å bli kjedelig.

Til tross for disse flokene er Supermann definitivt tilbake og ligger godt an til å bli en stor publikumssuksess. Den første filmen i denne nye Supermannserien når ikke helt de samme høydene som Christopher Nolans Batmantrilogi, men den legger et veldig sterkt fundament for fremtidige eventyr med vår alles favoritt-stålmann. ”Man of Steel” er super underholdning.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here