– Begeistret ikke

0

Begeistringsmonumentet ble avduket til flotte festtaler av UiS-ledere og kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Men Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) og Velferdstinget (VT) sitter skuffet igjen etter nok en «hånlig studentboligtildeling».

AVDUKET: Her har minister Kristin Halvorsen og ressursdirektør ved UiS Rolf Ljøner Ringdahl (t.h) sammen med ØSF-leder Torjus Syversen Fongaard nettopp dratt lakenet av statuen.
AVDUKET: Her har minister Kristin Halvorsen og ressursdirektør ved UiS Rolf Ljøner Ringdahl (t.h) sammen med ØSF-leder Torjus Syversen Fongaard nettopp dratt lakenet av statuen.

Av: Lars André Dahl (tekst & foto)

Frigjøringsdagen 8. mai sto avdukingen av Begeistringsmonumentet av blant andre landets kunnskapsminister, Kristin Halvorsen. Med kun en duk, eventuelt laken som StOr-leder Eirik Faret Sakariassen kalte det i sin tale, å rive av ble både ministeren, ressursdirektør Rolf Ljøner Ringdahl og ØSF-leder Torjus Syversen Fongaard kalt frem. Sekunder etter var lakenet revet av til fordel for en skinnende to meter høy statue som raskt nok fikk testet sin «utholdenhet» da regnet igjen satte inn timen etter. Ministeren var fornøyd med å komme på besøk for å avduke statuen, som begeistret det tretti tall store publikummet som hadde funnet veien.

– Det er veldig stas. Et godt studentmiljø gir gode faglige prestasjoner, kommenterte hun til SmiS under pressekonferansen før avduking.
Vinnerne tilstede
Blant de skuelystne som hadde møtt frem, var både rektor Marit Boyesen, prorektor Tor Henning Hemmingsen og universitetsdirektør John Branem Møst. Opp gjennom årene har også fire priser blitt tildelt, hvorpå representanter fra alle vinnerne var tilstede: Bjørn Harald Lye, Simon Førland, årets vinner Daniel Hernandez Iniesta, Magnus Meisal, Ida Marie Bråten og Kristoffer Sørstrønen fra styret i Tappetårnet samt altså Syversen Fongaard fra ØSF. En flott gjeng, mente ministeren.
– At det er sånne fantastiske ildsjeler på campus, gjør at andre rives med. Man lærer mye av det, sier Halvorsen til SmiS.

Juryen som i år delte ut prisen var også på plass med Benedicte Titlestad, Håkon Ohren, nevnte Hemmingsen og prisens «gudfar» studentprest Stefan Emmerhoff. Han fikk også noen fortjente komplimenter for å ha igangsatt det hele, noe han også la vekt på i egen tale.

– Det hele startet som en idé etter Idrettsgallaen på TV, sa han i talen.

– For å minne alle om arbeidet som ble gjort, ville vi lage noe som viste nettopp det, fortsatte han om statuen.

Kunnskapsminister Halvorsen tror flere får mye ut av å engasjere seg under studietiden.

– Det gjør at du får noe ut av studietiden din. Det er en kjempeviktig investering for studentene i Stavanger å engasjere seg, mener hun.

Eirik Faret Sakariassen sa under sin tale at han håpte statuen, som altså har inngravert tidligere vinneres navn, kunne stå som inspirasjon til kommende UiS-studenter.

– Den skal stå her som inspirasjon til alle som begeistrer og studerer her oppe, sa han.

 

BEGEISTRENDE SMIL: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen med Aina Bratland (f.v.), Magnus Meisal, Kristoffer Sørstrønen, Bjørn Harald Lye, Simon Førland, Daniel Hernandez Iniesta og Torjus Syversen Fongaard.
BEGEISTRENDE SMIL: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen med fra venstre Ida Marie Bråten, Magnus Meisal, Kristoffer Sørstrønen, Bjørn Harald Lye, Simon Førland, Daniel Hernandez Iniesta og Torjus Syversen Fongaard.

Skuffende tildeling

Halvorsen var også på campus for å offentliggjøre den nye tildelingen av studentboliger. Ved forrige tildeling, som ga tilsagn på 42 hybelenheter til SiS, kalte administrerende direktør i SiS Ellinor Svela det for et hån. Med denne rundens tildeling på 44 nye hybelenheter, har SiS i alt fått 86 av i alt 1 460 tildelte hybelenheter på landsbasis i løpet av 2013. Dette gjør at stemningen på langt nær er bedret i SiS-leieren.

– Vi har flere planer klare og kan sette spaden i jorda på flere steder, sier Siv Una Hagen, styreleder i SiS-styret til SmiS.

– Vi er veldig skuffa over at det gis så lite.
Siv Una Hagen, styreleder SiS-styret

– Vi er veldig skuffa over at det gis så lite, sier hun.

– SiS-direktør Svela kalte det et hån ved forrige tildelingsrunde, da det ble gitt 42 hybelenheter. Er dere av samme oppfatning denne gang?

– Vi er like skuffa denne gang. I Stavanger er det størst behov for flere studentboliger. Punktum, presiserer Hagen og forteller at byggehistorien til SiS er plettfri ved at de har bygd når de skulle bygge, noe som også burde vise igjen i tildelingene.

Hagen får støtte av Velferdstingets leder Mads Rosnes.

– Vi er skuffet. Vi har kommuner som står klare til å bygge, det samme gjør SiS. Så vi kunne virkelig tenkt oss en større del av potten denne gang, sier Rosnes.

 

TALER: StOr-leder Eirik Faret Sakariassen holdt sin tale blant alle festtalene før avdukingen.
TALER: StOr-leder Eirik Faret Sakariassen holdt sin tale blant alle festtalene før avdukingen.

Fortalte ministeren egen mening

– Kunnskapsdepartementet viser til kriterier som at man skal prioritere steder der det er størst behov. Det virker for meg som om man får tildelt etter helt andre kriterier, sier Siv Una Hagen.

Hun tok tak i ministeren da hun skulle haste til neste punkt på dagsplan videre i en taxi, for å si sin mening direkte til øverste plan.

– Jeg fortalte at dette begeistrer ikke. Jeg skulle ønske jeg kunne hive meg på «begeistringsbølgen» jeg også. Her har vi hjelpsomme kommuner i regionen som følger opp, men en «oppdragsgiver» som ikke gjør det, sier styreleder i SiS-styret etter avdukingen av statuen.

Halvorsen fastholdt før avduking på punktet om at Stavanger nå får elleve prosent av de tildelte 400 hybelenheter på landsbasis i denne runden.

– Dette gjør at Stavanger kan starte på prosjektet som omfatter 217 studentboliger i Bjergsted. Stavanger får elleve prosent av tildelingen i denne runde. Jeg skulle gjerne sett at Stavanger fikk alle, jeg, men det er ikke mulig, sier hun.

 

FAKTABOKS:

Tidligere vinnere av BegeistRingen:

2009: Økonomistudentenes Forening (ØSF). Les her om da ØSF ble historiske som første vinnere.

2010: Simon Førland og Bjørn Harald Lye.

2011: Styret ved Tappetårnet.

2012: Daniel Hernandez Iniesta.

Begeistringsprisen tildeles for arbeidet gjort året i forveien.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here