Lokker studentene ut på to hjul

0

Hotellhøgskolen var i dag omgjort til noe av en sykkelhall for en dag da skolen arrangerte «Studenter på hjul». Foredragsholder og Nordsjøritt-vinner Roy Hegerberg påpekte gleden ved bruk av sykkel i hverdagen.

PÅ TO HJUL: Tour des Fjords daglige leder Roy Hegreberg (f.v.), daglig leder i Nordsjørittet Siri Ommedal og arrangementsansvarlig for "Studenter på Hjul" og UiS-professor Reidar Mykletun.
PÅ TO HJUL: Tour des Fjords daglige leder Roy Hegreberg (f.v.), daglig leder i Nordsjørittet Siri Ommedal og arrangementsansvarlig for “Studenter på Hjul”, UiS-professor Reidar Mykletun.

Av: Lars André Dahl (tekst & foto)

Torsdag 11. april stjal Nordsjørittets tradisjonelle store oppblåsbare startlinje oppmerksomhet i campusbildet. Arrangementet «Studenter på hjul» ble avholdt ved Norsk Hotellhøgskole (NHS) på Ellen og Axel Lunds hus.

– Det er et todelt budskap bak arrangementet. Det ene er å få studentenes fokus på arrangementer av denne typen – det andre å få studenter på hjul, sier Reidar Mykletun, arrangementsansvarlig og professor på NHS ved Universitetet i Stavanger (UiS).

 

Sykkel = helse

Arrangementet var en del av undervisningen i et eventfag for mastergradsstudenter ved NHS.

– Det dreier seg både om å lære hvordan å arrangere en event som eksempelvis Tour des Fjords eller Nordsjørittet, samtidig som vi får studentene generelt mer interessert i sykkel, forklarer Mykletun videre.

Dagens arrangement ble arrangert for aller første gang, og i samarbeid med både Nordsjørittet, Spinn Sykkelshop, SiS Sportssenter og Tour des Fjords. Daglig leder for sistnevnte, flereårig Nordsjøritt-vinner Roy Hegreberg, er solid i troen på sykkel som bærebjelke for bedret helse.

– Det er veldig bra at interessen er der blant studentene. Sykkelen er jo en unik mulighet for å bedre helsen. Folk står jo i bilkø hele tiden, og da er folk inaktive. Vi må være med og få folk til å bruke sikkelen som både transportmiddel og til trening, sier han.

Mykletun sier seg enig i det, og synes universitetet bør avse mer midler til tilgjengelighet for syklister.

– Vi har ikke brukt mye ressurser på sykkelskur, vi har ikke det, og det er for dårlig. Der bør det skje noe, sier han.

Alle blir mer opplagte når de kommer på jobb etter å ha syklet dit.
Reidar Mykletun, arrangementsansvarlig “Studenter på hjul”

– Det er jo en klar helsemessig gevinst, alle blir jo mer opplagte når de kommer på jobb etter å ha syklet dit, mener han, som selv ikke sykler til jobb, men:

– Jeg bruker sykkel til trening og tur.

Hegerberg var godt fornøyd med å skulle holde foredrag for studentene om sykling.
– Vi må få studentene inn i gode rutiner, tidlig. Det tror jeg er positivt. Så da Mykletun spurte om jeg ville komme hit, var reaksjonen at selvfølgelig skal jeg det, sier han.

 

Sykkelløp for storkanonene

I løpet av dagen holdt både Nordsjørittets og Tour des Fjords representant sine foredrag. Dagen ble avsluttet med spinningtime med Hegreberg selv på SiS Sportssenter.

– Det er en kjemperessurs for oss å ha en sånn mann som Roy på vårt lag. Det er bra for studentene å få møte en champion på det nivået, kommenterer Mykletun om Hegreberg.

32-årige Hegreberg var først og fremst på plass som daglig leder for Tour des Fjords.
– Det blir det største sykkelarrangementet i regionen noensinne. Hit kommer Kristoff (proffsyklist Alexander Kristoff, journ. anm.) og flere nærmest rett fra Tour de France, og da får mange møte de kanonene som kommer derfra, sier han.
Tyve lag stiller, hvorav halvparten av dem er fra de øverste nivåene innen sykling. Det vil si lag som sykler i årets Tour de France, det tradisjonsrike og sagnomsuste sykkelløpet hvor verdens aller sterkeste syklister kniver mot hverandre.

– Team Katusha og Blanco Pro Cycling Team kommer med Kristoff og Lars Petter Nordhaug. Så jobber vi og med å få med Thor Hushovd, og tror det skal gå i boks, sier Hegreberg.

Tour des Fjords avholder også både en Tour des Fjords Classic for mosjonist- og amatørsyklister, samt Tour des Fjords for barn. Hovedløpet går over tre dager med fire etapper datoene 16.- 18. august.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here