Selvbeherskelse er en dyd

0
Utsikten er tåkete når du åpner øynene – sakte – for at overgangen fra tung søvn til dagslys ikke skal føles altfor brutal.
Kommentar
Av: Eirin Margrethe Fidje (tekst) og Silje Foss Langeland (foto)
Av ren rutine tar du en stresset kontrollsjekk av veska, og kan konstatere at både mobil og lommebok nok en gang klarte turen helt hjem. «Suksess», tenker du, og ruller deg videre inn i nattesøvnen, klar til å sove ut resten av rusen.
Hvor mye drakk du egentlig i går? Torsdagspilsen som ble til åtte halvlitere, det hyggelige glasset med rødvin som endte med tequilashots og karaokebar – har du kontroll?
Faktum er at norske kvinners alkoholkonsum blir stadig mer bekymringsverdig. Dagens unge kvinner drikker i følge ACTIS, Rusfeltets samarbeidsorgan, opptil dobbelt så mye som sine mødre. Unge kvinner er i ferd med å ta igjen gutta boys, som faktisk drikker mindre enn tidligere.

Selv er jeg av den oppfatning av at om man drikker alkohol, bør årsaken være at man vil ha det moro sammen med gamle og nye venner.

Likevel er det lite som tyder på at jentene tåler mer enn tidligere, for om man tar en tur på byen en lørdagskveld, er sveiseblind-fylla synlig fra alle vinkler. På litt for høye hæler vakler nattens helter gjennom brosteinsbelagte gater – et mission impossible for de utrente, men disse pikene har vært ute en vinternatt før.

Så hvorfor gjør vi det egentlig? Selv er jeg av den oppfatning av at om man drikker alkohol, bør årsaken være at man vil ha det moro sammen med gamle og nye venner. Og kanskje litt promille er nødvendig for at vi skal utnytte vårt potensiale som morsomme og sosiale mennesker til det fulle?

I følge turister som strømmer til vårt langstrakte land er vi nordmenn trauste, lite imøtekommende, og vi snakker ikke med ukjente med mindre vi blir tvunget. Kong alkohol er derfor en god venn å ha på fest, og vi kan drikke oss til mot på lovlig vis. Plutselig tør vi ta kontakt med han kjekke borte ved baren, og for noen få timer er selvtilliten på topp. Vi lever i nuet, rister løs på dansegulvet, og bekymrer oss ikke nevneverdig for morgendagens fylleangst og smerte.

Dessverre heller ikke alle nedpå kun for å kose seg i gode venners lag.  Noen velger å drikke bort sorgen over skattesmellen, savnet etter eksen eller sinnet over D’en på eksamen, og det er her folk – både jenter og gutter – havner på feil kjør. Når en hel flaske rødvin ikke gjør deg lykkelig igjen, er sjansen liten for at enda en flaske vil bøte på skaden.

 Selv om vi liker å tro at alle rundt oss vil oss vel, viser voldtektsstatistikker at det på ingen måte er tilfelle.

Om fulle jenter på byen kanskje ikke er et stort samfunnsproblem i seg selv, kan ringvirkningene være ille. Selv om vi liker å tro at alle rundt oss vil oss vel, viser voldtektsstatistikker at det på ingen måte er tilfelle. Med tunnelsyn og dårlig balanse er vi et lett bytte for de som skal få seg noe før kvelden er omme – koste hva det koste vil.

I tillegg viser ACTIS’ tall at rundt 40 % av alle gravide mener det er helt greit å drikke alkohol under svangerskapet, til tross for at forskning viser det motsatte. Norske kvinners holdninger til alkoholbruk er med andre ord i en skremmende utforbakke, og det er på tide å skjerpe seg. Det er på tide å innse at vi ikke tåler like mye alkohol som store, sterke gutter, og det er på tide å bli kjent med sin egen begrensning.

Om tequilashots var en dårlig idé forrige helg er det nok ikke en bedre idé i kveld, og mest sannsynlig slipper man en ubehagelig «dagen derpå». Det er lov å gå forbi kakedisken, jenter!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here