Barnehagene håper på høyere bemanning

0

Barnehagedagen ble i dag arrangert for niende år på rad, og i den anledning inntok SiS barnehage Universitetet i Stavangers (UiS). Nestleder i barnehagen, Hilde Selvig Hatteland, håper dagen vil rette oppmerksomhet mot kvaliteten i norske barnehager.

BARNEHAGEDAGEN: SiS barnehage besøkte universitetet i Stavanger i anledning banehagedagen i dag.

Av: Kim Goksøyr Strande (tekst & foto)

– Det er stas. Alle går ut på tur samlet, og får være med på litt forskjellige aktiviteter. Det er også morsomt å være på campus, sier nestleder ved SiS barnehage, Hilde Selvig Hatteland.

I anledning Barnehagedagen 2013 tok SiS barnehage turen til campus på UIS. Dagen er i følge nestlederen viktig for å få vist seg frem offentlig, og rette oppmerksomheten mot barnehagene i Norge.

– Dette er en nasjonal dag, og vi har valgt å komme til campus for å vise at vi er en del av SiS (Studentsamskipnaden i Stavanger, journ. anm.), sier Hatteland.

Ikke i takt med utviklingen
Dagen er ment for å legge vekt på ansattes kvantitet og kvalitet for barna i norske barnehager, og er et forsøk på å påvirke politikere og partier før årets stortingsvalg. Arbeidsgruppen bak denne dagen ønsker nå å få lovfestet i barnehageloven hvor mange voksne det skal være per barnehagebarn, og at minst halvparten av de ansatte i norske barnehager skal ha utdanning som barnehagelærer.

I et informasjonsbrev fra arbeidsgruppen bak arrangementet, sier arbeidsgruppen at bemanningen ikke har økt i takt med utviklingen i barnehagesektoren, og at alle barn har et krav om å bli sett. De mener også tidlig innsats kan forebygge atferdsproblemer hos barna.

Barne- og ungdomsarbeider i barnehagen, Tom Werner Rasmussen, sier Barnehagedagen 2013 markerer at barnehagen er en pedagogisk virksomhet, som det må satses mer på.

– Det er viktig å ha fokus på å ha et kompetent nok personale, sier Rasmussen, og får støtte av Hatteland:

– Vi vil ha fokus på å opprettholde bemanningen vi har i dag, og ha fokus på kvalitet, sier hun.

Ikke påvirket av medieoppstyret
Den såkalte barnehagegranskningen dominerer i disse dager mediebildet i den nasjonale avisen VG. Hatteland sier hun har lagt merke til oppmerksomheten rundt norske barnehager for tiden, men sier dette ikke har skapt store problemer for SiS barnehage.

– Det går an å søke oss opp på VG. For vår del er de sakene lukket (avsluttet, journ.anm.), og er også gamle rapporter, sier nestlederen, og påpeker at dette gjelder mange av rapportene som er brukt i avisens arbeid.

– For vår del handler det om noen håndterlige avvik, som vi også nå har fått godkjent, sier hun.

Søketjenesten til avisen gjør at det kan søkes opp rapporter som omhandler norske barnehager, deriblant vurderinger av sikkerhetsforhold og andre helserelaterte vurderinger. SiS barnehage fikk i fjor blant annet en purring av kommuneoverlegen om å gjennomføre en radonmåling i bygget.

Foreldrene til Stavanger-barna ser ut til å ta barnehage-oppmerksomheten fra mediene med fatning skal vi tro nestlederen, men noen foreldre har likevel tatt sine forhåndsregler.

– Vi hadde en far som ringte angående radonmålingen i rapporten. Det er allerede gjort, sier hun, og forklarer at forelderen i hovedsak hadde som hensikt å forsikre seg om at purringen var registrert.

– Vi har ellers fått mye gode tilbakemeldinger, sier Hatteland.

Kan være positivt
Selv om avisoppslagene har skapt store og negative overskrifter knyttet til landets barnehager, ser likevel Hatteland det positive med slike undersøkelser.
– Det kan jo også være bra, og vise at det er mangelfull bemanning. Det kan faktisk fange opp relevante ting og finne utfordringer det bør tas tak i, sier hun.

Rapportene som skal vurdere barnehagene stiller også Hattestad seg positiv til.
– Tilsynsrapporter er jeg helt for, sier hun.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here