Tilgjengelighets-syndromet

0


Av: Pernille S. Thomsen (Tekst & foto).


Det er vel ikke et sjeldent fenomen at man er tilgjengelig på flere mediekanaler samtidig sånn omtrent hele døgnet. Det å ha nett på mobilen fikser liksom problemet med at når du forlater pc-en, så har du logga av. Når du har en samtale med noen over facebookchatten kan du bevege deg hjemmefra til bussen og videre til jobb uten at skravlekameraten din engang registrerer det. Dette er selvfølgelig med mindre du har skrudd på lokalisering av hvor du befinner deg til enhver tid. Da har du gitt potensielle stalkere et utmerket verktøy for å forfølge deg.

Man legger jo mer eller mindre opp til at andre skal trykke trynet sitt oppi livet ditt.

Spesielt Facebook gjør underverker for nysgjerrigheten. Man kan få vite så mye om så mange på en gang at det nesten gjør alle til ufrivillige stalkere. En har kjøpt nye pynteputer, en annen har tatoverer seg, og en tredje har akkurat kommet hjem fra Thailand. Er dette nødvendig informasjon? Nope. Gjør det dagen litt bedre? Alt for ofte. Snoken i meg elsker å vite hva andre driver med til enhver tid. Man legger jo mer eller mindre opp til at andre skal trykke trynet sitt oppi livet ditt.

Etter at jeg skaffa meg Facebook på mobilen, er jeg en av de som er innom tryneboka utallige ganger om dagen. Det skal skrives på vegger, det skal chattes og det skal deles bilder. Jeg er alltid pålogga og alltid tilgjengelig.

Hvis du er som meg, og alltid har telefonen skrudd på og ikke minst i nærheten, kan det være at du også har oppdaget de negative sidene med å være tilgjengelig 24 timer i døgnet. Det har seg nemlig slik at når du da befinner du deg i en situasjon der du er midlertidig utilgjengelig over en kort periode, som når du står i dusjen for eksempel, oppstår det ofte panikk og irritasjon om noen ikke får tak i deg.

Jeg prøvde faktisk å skru av telefonen min en gang. Det var grusomt.

Nå skal det sies at jeg har en vanntett mobil, så jeg må ærlig innrømme at jeg opp til flere ganger har tatt telefonen mens jeg har gnidd shampo i håret, men det er ikke helt poenget. Poenget er at folk ikke er vant med at du ikke svarer umiddelbart, og dermed blir de irritert. Jeg har forstått at jeg rett og slett skjemmer bort vennene mine med min fullstendige tilgjengelighet.

Det ender alltid med at jeg opplever det som et uendelig mas fra omverdenen når telefonen piper i hytt og pine, enten det er Facebook, Snapchat, melding eller anrop. Det er jo lett å si at det bare er å skru av Facebook-varslene eller trykke på av-knappen på telefonen, men det ser jeg ikke helt ut til å klare å leve med. Jeg prøvde faktisk å skru av telefonen min en gang. Det var grusomt. Jeg bare satt der med store øyne og lurte på hvordan verden gikk rundt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here