Foss til studentdebatt

0

Høyre-politiker og tidligere finansminister, Per Kristian Foss, tok tirsdag turen til Universitetet i Stavanger (UiS) for å snakke med studentene om den norske økonomiens utfordringer. Dette skapte debatt i den intime forelesningssalen.

HØYRE-VISITT: Per Kristian Foss i Arne Rettedal-kantina etter foredrag, før han hastet videre med Høyres Studentforening Stavangers leder Sverre Gaupås.


:: Av Kim Goksøyr Strande (tekst & foto)

Fra de halvfulle stolradene på Arne Rettedals hus fortalte Høyre-politikeren om flere problemer og utfordringer partiet ser for seg i fremtiden for landets økonomi. Blant annet var den økende aldrende befolkningen i Norge et av starttemaene, hvor studentene i salen ble påminnet sin rolle om betalingen for.
– Dere skal «betale» for dem. Lykke til, det blir dyrt, sa Foss i åpningen, til humring fra studentene i salen.

Trege studenter
Andre saker Høyre-politikeren tok opp i lyset var levealder-justeringer på fremtidige pensjonsutbetalinger, nordmenns økende tidsbruk i yrkeslivet hvor de ikke betaler skatt til staten, avslutning av formueskatten og urettferdighet vedrørende arveavgiften. Lang utdanningstid for norske studenter, som heller ikke bidrar til mye penger i statskassen, var også et tema Foss fremlyste. Dette er likevel noe han melder en bedring på de siste årene.
– Dette er noe som har skjedd med årene. Reformen med bachelor og master har også bidratt til det. Evige studenter er ganske kostbare, men fra min studietid er det likevel blitt bedre, sier Foss, og forklarer at det i hans studietid var mange masterstudenter som brukte lang tid på sine oppgaveinnleveringer.

Vil ha bedre rangeringer
Høyre-politikeren var fra talerstolen heller ikke veldig fornøyd med at universitetene i landet holder seg utenfor de internasjonale topprangeringene som ofte frekventerer i mediebildet. Foss sier at selv om han ikke har nok kompetanse på fagområdet til å vite hvordan situasjonen skal løses, er det en situasjon han mener bør forbedres, og at ambisjonene for utdanningsinstitusjonene bør være topp klasse.
– Norske universiteter er ikke blant de øverste på rangeringene. De må komme seg oppover, og det er like mye en utfordring her (i Rogaland, journ. anm.) som i Oslo, sier Foss.

Gode progresjoner innen oljeindustrien
Den tidligere finansministeren pratet også om en todeling av industrien i Rogaland, hvor verkstedindustrien relatert til oljebransjen ofte gjør det bra. Foss tror det ligger en fremtid for studentene ved UiS som har valgt å rette seg inn mot petroleumsfaget.
– Det tror jeg det er både på kort sikt og på lang sikt. Det er en mangel på oljeingeniører i Norge, sier foredragsholderen, og poengterer store fremtidige markeder innen industrien.

Åpnet for debatt
På slutten av foredragstimen ble det også åpnet for spørsmål fra ivrige studenter med både komplimenterende og kritiske røster. Noen av temaene som ble tatt opp til diskusjon var landets infrastruktur med tanke på utbyggingen av vei kontra tog, partiets mediehåndtering i fremstillingen av planene for skattefradrag og samarbeidet med andre partier. Engasjerte studenter fortsatte i selskap med Foss debatten hele veien ut av foredragslokalene da fremføringstiden etter hvert gikk ut, og Høyre-politikeren fikk mange akademikere i debatt før turen etter hvert gikk videre oppover etasjene i Arne Rettedals hus.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here