42 nye SiS-boliger i 2013: – Et svik

0

I dag tirsdag formiddag offentliggjorde Kunnskapsdepartementet (KD) antallet nye studentboliger de forskjellige studentstedene i Norge får tilsagn på i år. SiS føler seg sviktet.

MINISTERDISKUSJONER: StOr-leder Eirik Faret Sakariassen med Kunnskapsminister Kristin Halvorsen ved en tidligere anledning (foto: presse).


:: Av Lars André Dahl (tekst)

Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) fikk «kun» innvilget 42 hybelenheter av KDs tildelinger på i alt 1065 på landsbasis. SiS søkte selv om 286 hybelenheter.

– Kunnskapsdepartementet svikter dermed studentene i Stavanger, som har det dyreste boligmarkedet i Norge å forholde seg til. Derfor blir jeg skuffet på studentenes vegne. Det er et svik, sier administrerende direktør ved SiS, Ellinor Svela, til SmiS, og forteller at samskipnaden er meget skuffet over tildelingene.

Leder for StudentOrganisasjonen (StOr), Eirik Faret Sakariassen, er enig i at tallet er lavt.

– Da jeg møtte Kristin Halvorsen sist, «lobbet» jeg for at SiS skulle få 200 tildelinger av hybelenheter. Og ambisjonene for i år var nettopp det. Men vi kan jo konstantere at det ble ganske langt fra det, sier Faret Sakariassen til SmiS.

–Vi trenger alle studentboliger vi kan få, fortsetter han.

Velferdstingets (VT) nestleder Anders Aas Nordin har sine klare meninger om tildelingene fra KD.

– Jeg mener det er tragisk, som SiS også mener. Stavanger har det største presset på boligmarkedet i Norge. Her får ikke studentene leid bolig for det en får i stipend og lån engang, sier han.

Departementets forklaring for tildeling

Kunnskapsministeren sier selv i en pressemelding fra departementet:

– Med årets tildeling viderefører regjeringen politikken for å gi lik rett til utdanning. God studentvelferd og tilgang til rimelige boliger til studentene er viktig for muligheten til å kunne ta høyere utdanning. I et presset leiemarked med høye priser og få utleieboliger i forhold til behovet, er studentboliger særlig viktig, sier Kristin Halvorsen.

Svela reagerer kraftig på begrunnelsene departementet og ministeren gir for hvorfor tildelingen er blitt som den er blitt.

– Her gir både kommune og fylket gratis tomter og har rask saksbehandling av regulering- og byggsøknader. Men så svikter departementet, konkluderer SiS-direktøren.

Aas Nordin i VT reagerte også da han fikk høre at SiS «kun» fikk 42 hybelenheter.

– Min første reaksjon var vel egentlig at jeg ble fly forbanna. Ja, jeg tror nok det er den rette beskrivelsen. Spesielt når en vet hva vi kunne fått hvis vi hadde fått flere tilsagn, sier nestlederen i VT.

StOr-leder Faret Sakariassen forteller at han har påpekt at stavangerstudentene er under meget sterkt press på boligmakredet.

– Mitt budskap da jeg møtte Halvorsen var at Stavanger må prioriteres nå, for Stavanger er et presset område, sier Faret Sakariassen.

INGEN BJERGSTED-BOLIGER: Etter tildelinger fra Kunnskapsdepartementet blir det ikke nye studentboliger ved UiS-avdelingen på Bjergsted ved denne runden. De er tiltenkt skal stå her (foto: SiS).

De 42 hybelenhetene skal etter planen trolig legges til Sandnes. Men også dette prosjektet kan nå stå i fare.

– Det er heller ikke nok til det prosjektet, da det er på 67 hybelenheter, sier Svela.

– Med 42 hybelenheter i Sandnes, får Sandnes sine første studentboliger, noe som er positivt, mener StOr-leder Faret Sakariassen.

Les mer i SmiS 3-2013.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here