Hobbiten og de tretten dvergene

0
Det er ikke hver dag en tusler rundt i badekåpa og oppdager to representanter fra Hells Angels kortvokstdivisjon i stua. (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. og New Line Productions, Inc./ Foto: James Fisher).

I “Hobbiten: En uventet reise” møter en gjeng kortvokste menn en enda kortere mann. Resultatet er et eventyr fullt med hagenisser, tusseladder og ufarlig galskap.

Film: Hobbiten: En uventet reise
Regi: Peter Jackson
Skuespillere: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Sylvester McCoy, Ian Holm m.fl
Karakter: B

Anmeldt av: Ivar Vasstveit

Noen ganger går ikke ting helt som forventet, ei heller for den selvutnevnte verdensmesteren i livsnyteri, Bilbo Lommelun (Freeman). For hjemme i Hobsyssel, forfatter J.R.R Tolkiens svar på pensjonistparadiset Alicante, oppdager vanedyret Bilbo en helt perfekt normal kveld at det plutselig er for mange dverger i spisestuen sin. Og det skal vise seg å ikke være bare greit, for disse tretten kortvokste typene er verken trivelige eller høflige, ei heller er de omreisende sirkusartister som er kommet for å underholde med skøyerstreker. I stedet er den hårete gjengen, med selveste dvergprins Thorin Eikenskjold (Armitage) i spissen, en ytterst uvøren gjeng som raper, fjerter og danderer skjeggene sine fulle av brødsmuler og øl. Alt på stakkars Bilbos regning så klart. Det plutselige kaoset i det fredelige hullet hvor Bilbo bor er det en gammel kjenning som står bak; trollmannen Gandalf (McKellen).  Du husker sikkert den gamle mannen med vid kjole og særdeles høy hatt som er så fryktelig glad i å vise små hobbitbarn fyrverkeriet sitt.

Historien er naturlig nok basert på boka av samme navn, hvor sutrehøna Frodos kjære onkel Bilbo, legger ut på sitt livs eventyr.

Det er gått ni år siden forrige gang regissør Peter Jackson sendte oss på besøk til eventyruniverset Midgard med siste kapittel i ”Ringenes Herre”-trilogien.  Altså omtrent like mange år det tok de mindre ivrige av oss å se de ekstra superlange DVD-versjonene av filmene. I den første av tre filmer, ”Hobbiten: En uventet reise”, tar Jackson ”en George Lucas”, snurrer i gang tidsmaskinen og stiller inn klokka til 60 år før de forrige filmene. Historien er naturlig nok basert på boka av samme navn, hvor sutrehøna Frodos kjære onkel Bilbo, legger ut på sitt livs eventyr. Heisaturen som etter hvert vil legge grunnlaget for historien om den magiske ringen som trass i størrelsen er så avgjørende for verdensfreden.

 

 

Det viser seg fort at dvergene har kommet på besøk til Bilbo fordi de vil hjem til sitt fortapte rike i Det Ensomme Fjellet (i Midgard er alt oppkalt etter hva det ser ut som), hvor dragen Smaug har tatt kontrollen. For å jage dragen på dør trenger Thorins små menn hjelp av en enda mindre innbruddstyv. Via et hett tips fra Gandalf, som er hellig overbevist om at det er de små tingene i livet som gjør de store forskjellene, har dvergene fått nyss i at Bilbo er nettopp deres mann. Det eneste problemet er at Bilbo aldri har stjålet så mye som en ert på kolonialen og egentlig innerst inne er en 70 år gammel overklassefrue som slettes ikke setter pris på eventyr. I stedet foretrekker han å sitte foran peisen med de hårete føttene sine godt plantet dypt ned i en fotskammel og nyte en kopp varmt brygg. Men når eventyret først banker på døren klarer ikke en noe motvillig Bilbo å styre nysgjerrigheten sin, og kaster seg med i siste sekund. Utfordringene viser seg fort å gå fra manglende lommetørkle og snorkende sengekamerater, til mannevonde troll og den enarmede albinoorken Azog.

Den eneste forskjellen er at ringens brorskap denne gang er byttet ut med en gjeng slapstick-dverger.

Med sine fantastiske landskapsbilder, en velbrodert kostymegarderobe og heftige kampscener i hopetall tar ”Hobbiten: En uventet reise” opp ”road movie”-tråden fra de foregående filmene. Den salige blandingen av hysterisk uskyldig moro og følelsen av å være plassert midt i en reklamebrosjyre for fjellheimen i New Zealand (hvor filmene er innspilt), er nesten identisk med forrige gang. Den eneste forskjellen er at ringens brorskap denne gang er byttet ut med en gjeng slapstick-dverger. Engelske Martin Freeman, kjent fra ”The Office” og ”The Hitchhiker´s Guide to the Galaxy”, passer med sine understatements og joviale lynne langt bedre som hobbit enn sine amerikanske kollega Elijah Wood, mens gamle travere som Ian McKellen, Chistopher Lee, Cate Blanchett og Hugo Weaving igjen dukker opp i sine vante stødige roller.

Elronds alver i Kløvendal er hippiegjengen i yogakollektivet som blåser i tverrfløytene sine mens de drøvtygger i seg veganermat.

Som forrige gang er klisjeene like levende. Elronds alver i Kløvendal er hippiegjengen i yogakollektivet som blåser i tverrfløytene sine mens de drøvtygger i seg veganermat, og skogstrollmannen Radagast (McCoy), med fuglerede i håret, er en slags sommerlig variant av julenissen med egen slede trukket av kaniner og evig tilgang til psykedelisk sopp. Gandalf patter på fredspipa si så fort han får sjansen, galehuspasienten Gollum viser oss at schizofreni skal les av (heldigvis forsvinner han fort) og dvergene har selvsagt like kort lunte som kropp.

”Hobbiten: En uventet reise” er et trivelig gjensyn for fansen og fjollete underholdning for resten.

I sum er ”Hobbiten: En uventet reise” ”Happy Meal”-versjonen av ”Ringenes Herre”. Selv om dyrevernerne kommer til å sette hampskjerfet i halsen av alle ulvedrapene og likestillingsdepartementet kommer til å få umiddelbar kløe i kjønnskvoteringsfingrene av den mannlige dominansen blant karakterene, er filmen etter en treig start like underholdende som den er lang. Ingen kommer til å gå ut av kinosalen med nøkkelen til neste års Nobelpris i kjemi av å se Bilbos eventyr gjennom 3D-brillene, og det spørs om det blir mange hederspriser til skuespillerne, men det er kanskje like greit. ”Hobbiten: En uventet reise” er et trivelig gjensyn for fansen og fjollete underholdning for resten. Blir du skuffet av filmen, er det sannsynligvis for lenge siden du leste boka.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here