Julemusikkens uutholdelige kleinhet

0

Av: Jørgen Nordby (tekst)

Det nærmer seg jul og det betyr høytid for medieutgivelser. Flere av årets største filmer blir gitt ut på denne tiden av året, for eksempel «Dark Knight Rises», «Amazing Spiderman» og «Istid 4». En bestemt type musikk har også sin viktigste periode nå, og det er naturligvis julemusikken. Hvert år kommer det ut nye julealbum, hvor diverse artister prøver å vekke julestemningen til folk.

I år er det et mange nye julealbum på markedet. Både Rod Stewart, Aleksander Rybak, John Travolta og Olivia Newton-John og Herborg Kråkevik lanserer sine potensielle juleslagere. Høyst sannsynlig havner de alle under mangfoldige juletrær, til tross for at de trolig ikke nødvendigvis stiller i tilsvarende høy musikalsk klasse. De er nemlig å finne i kategorien artister man enten har glemt eller er blitt litt lei av. Da passer det fint å gi ut julemusikk, for det kan da umulig gå galt?

En bestemt type musikk har også sin viktigste periode nå, og det er naturligvis julemusikken.

Det er en grunn til at julemusikk stort sett kun spilles i desember, men helst siste uken før jul. Ja, det skaper julestemning, men hvis man ikke befinner seg helt i julmodus vil musikken ofte synes uutholdelig. Det er de samme gamle sangene som blir sunget, bare litt mer klisjeaktig. Eventuelt er det nye låter som egentlig kun er nye versjoner av de gamle. At artistene enten er på andre halvdel av livets gang – som Travolta og Rod Steward – eller ikke akkurat har like god stemme som Adelé – som Newton-John og Rybak – gjør ikke musikken bedre å høre på.

På den lysere side finnes det faktisk også god julemusikk. Den eksentriske Sufjan Stevens kom i år ut med et album bestående av fem (!) CDer, som er proppet av julestemning, samtidig som det er kvalitet. Det er nesten for uvirkelig til å være sant. Selv om Stevens klarer å lage musikk av høy kvalitet, skal man ikke se bort fra at Travolta og Rybak selger betydelig flere album. Uansett, når det er tid for mat man vanligvis ikke spiser, mennesker man vanligsvis ikke møter og får gaver man vanligvis ikke trenger, skulle det nesten bare mangle med musikk man vanligvis unngår så mye som mulig.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here