Vitsen med livemusikk?

0

Hva er egentlig vitsen med livemusikk, når man kan høre på album som er mikset til perfeksjon i et studio hvor lenge og hvor høyt man vil? 

Av:  Jørgen Nordby (tekst)

Noen vil kanskje si at livemusikk blir en dårligere versjon av låtene som er på albumet, og vil helst ha sine egne assosiasjoner til bandet istedenfor å måtte se hvordan de egentlig spiller og hvordan artistene ser ut.

I dagens samfunn hvor CD-salget går nedover og musikkstreaming-tjenestene blir mer og mer populære, er konsertene hovedinntektene til mange artister. Noen artister drar på turné hvert år for å kunne ha råd til å lage et nytt album, eller ha råd til de mange skyggesidene som mange artister later til å få. Grunnen for å dra på turné for artistene er derfor mange, men hva er da grunnen for lytterne å gå på disse konsertene?

På noen konserter vil man få et veldig klart og tydelig svar; man skal drikke og danse. Dette er kjempefint på konserter som Sirkus Eliassen og lignende, og disse publikummerne vil skape en god stemning som passer til musikken. Problemet kommer når en artist eller et band som ikke spiller radiohits, skal spille live.

Det er en annen type publikumsmasse som dukker opp til Susanne Sundfør eller Kings of Convenience. Dermed blir det et irritasjonsmoment for min del at de samme fulle, rallende og dansende publikummerne er å se på de tradisjonelt sett «roligere» konsertene. Hvorfor de er på konserten kan det være mange grunner til, men en enkel gjetning for min del vil være en ny mulighet til å drikke og danse. Disse publikummerne er mest synlige under de mer rolige sangene, der de enten danser uten musikk å danse til, eller har problemer med å holde seg våkne. Å betale flere hundre kroner for et “vorspiel” er for meg mye penger å bruke på musikk man kanskje ikke engang har hørt eller liker (med unntak av en sang som ble spilt på radio). Men de skal ha for å skape god stemning i de sangene hvor det passer.

Problemet kommer når en artist eller et band som ikke spiller radiohits, skal spille live.

Alle konserter har en god andel som er store fans og er der for å lytte til musikken. Det å kunne oppleve musikken som du hører gang på gang på iPoden bli fremført av de du ser opp til, er ofte en veldig sterk og emosjonell opplevelse. Dette avhenger selvsagt av at fremførelsen er god nok, for man vil alltid ha valuta for pengene. Det er trolig ikke ofte man opplever at sitt favorittband spiller sin mest kjente sang surt, og derfor er det for hovedgruppen lite som står i veien for å dra å se musikk live, med unntak av en ting.

Nei, man er ikke gal selv om man hører stemmer på en høylytt konsert.

Den siste gruppen som kommer på konserter er den mest uforståelige. De står gjerne litt ute til siden, men ikke helt bakerst. Og man legger raskt merke til dem, fordi det er disse som konstant er den stemmen i hodet ditt. Nei, man er ikke gal selv om man hører stemmer på en høylytt konsert. Denne gruppen med folk kommer på konsert for å kunne prate om alt annet enn konserten. Gjerne om noe de har sett på TV (som regel realityprogram), eller hva ungene gjorde i barnehagen den dagen. De ser først og fremst sjansen sin til å prate når det kommer rolige partier. Da slår de med en gang til med en eller annen historie som de selv synes er utrolig morsom, og ler gjerne i halvt minutt etterpå.

Jeg har ingenting imot at folk går på konserter, og de må gjerne like hvilken som helst musikk og være akkurat så glad i å prate som de vil. Det jeg ikke klarer å forstå, er hvorfor de i det hele tatt går på en konsert de ikke kan være mindre interessert i å være på. Under låtene hvor det er for høyt å snakke ser de gjerne på mobilen, og når det er lavt nok til å snakke, da er det et hint til at det er tid for å snakke! Å betale flere hundre kroner for å verken høre på eller se en konsert virker merkelig.

Men orker artister å komme til uinteressert publikum?

Konserter er flotte sosiale hendinger, men det er også noe mer. Det er et sted hvor flere hundre mennesker kun, forhåpentligvis, er der for å oppleve gleden ved musikk. For det er vel det vi alle vil på en konsert, høre musikk? Den følelsen av at musikken virkelig ikke kan bli bedre enn det som skjer akkurat der og da, er noe av det beste man kan føle. Derfor er det utrolig synd at noen ikke har ønske om å oppleve dette, og i verste fall hindre andre i å nyte opplevelsen.

Vitsen med livemusikk er mange. Det er et sted for alkohol, dansing, sosialitet og opplevelsen av selve musikken. Musikk er noe av det beste som finnes i verden, og konserter hjelper musikken til å overleve. Musikk hadde ikke vært mye uten publikum, men orker artister å spille for et uinteressert publikum?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here