Den tunge tiden

0

Av: Hilde Anette Ebbesvik (tekst) 

Det er bare uker til eksamen, og for noen er eksamen allerede i gang. Men har du begynt å lese? Jeg har omtrent ikke åpnet bøkene mine engang. Sånn er det hvert eneste år. Ved semesterstart sa foreleserene til oss hvor få uker det var til eksamen, og at det bare var å sette i gang å lese med det samme. Joda, jeg var motivert de første ukene. «I år skal jeg gjøre det godt på skolen», tenkte jeg når jeg startet. Men så kom deltidsjobben, fritidsaktiviteter, festing og sofakos inn i bildet. «Jeg leser på det i morgen», var tanker som stadig dukket opp.

Oppvasken blir plutselig det viktigste jeg må gjøre de dagene.

I begynnelsen av semesteret var det fulle forelesningssaler. Noen måtte til og med sitte i trappen under noen forelesninger, og reise seg for å se hver gang foreleseren fikk noe nytt på powerpointen. Så ivrige var vi! Når september kom begynte gnisten til studentene å slukne. Det ble flere og flere ledige plasser i forelesningssalene. Nå, med bare uker igjen til jul og eksamenstid har studentene kommet tilbake, og vi må igjen være tidlig ute for å slippe å sitte på fremste rad. Det virker som studentene har komt seg etter den lange september-syken. Den som gjør det utrolig vanskelig å komme opp av sengen og dra seg ut til universitetet for å sitte i ro i et par timer for å bare lytte.

Jeg har tenkt over hvilke unnskyldninger jeg har brukt gjennom semesteret for å unngå å sette meg ned å bryne meg på etiske regler og viktige begrep i Ex-Phil. Ja, oppvasken blir plutselig det viktigste jeg må gjøre de dagene, og er langt fra kjedelig slik det vanligvis er. Og så bare må jeg se litt på tv, for det kan jo være jeg lærer noe om kommunikasjonsmodeller ved å se på Farmen? Eller at jeg burde legge meg litt tidligere akkurat i kveld når jeg burde lese, for i går sov jeg jo bare i elleve timer.

Kaffe blir den eneste væsken vi tar inn, slik at vi kan fungere som duracell-kaniner som bare varer og varer og varer.

Den siste uken blir for mange som et maratonløp, der alt skal læres på en gang. Plutselig blir dagene snudd på hodet, og vi skal lære alt som man kunne lest på gjennom hele semesteret. Søvn blir droppet, vi går på butikkene og synes så synd i oss selv at vi må bruke resten av stipendet på drittmat og snop. «Har ikke tid til å koke poteter, det blir grandis i dag også…». Kaffe blir den eneste væsken vi tar inn, slik at vi kan fungere som duracell-kaniner som bare varer og varer og varer. Vi pakker oss inn i store joggebukser og ulltepper. I statusene på facebook skriver vi bare «EKSAMEN…..», for å vise at vi er svært opptatt og at det er synd på oss som ikke har lest før nå. Det ender som oftest med en haug av chatmeldinger fra andre som også «leser» til eksamen og har det fælt.

Kom dere opp av sofaen og begynn å lese! Biblioteket er nok overfylt av ivrige studenter i disse dager, men da kan du vel dra fram den gamle skrivepulten du har hjemme og sette deg ned der? Kost støvet av lærebøkene som har stått i hylla hele semesteret, og konsentrer deg. Les ferdig SmiS-avisa (for det er en god nok unnskyldning til å ta en pause), og sett i gang med arbeidet. Det er kjedelig å måtte lese så mye, men desto deiligere å ta juleferie når man har gjort en god jobb. Lykke til!

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here