Nobeldirektøren spådde fremtiden

0

USAs økonomi er på rallytur, og Kina er snart fyllt opp til randen med gamlinger. Hvem vinner drakampen? Nobeldirektør og professor Geir Lundestad forsøkte seg som profet i tisdagens gjesteforelesning på UiS. 

Av: Tora Lind Berg (tekst) 

Nobeldirektøren tok for seg USAs posisjon som ledende verdensmakt fra 1945 til i dag, under foredraget “Når vil Kina passere USA som verdens ledende makt?”.

Geir Lundstad plukket på en humoristisk måte fra hverandre De forente staters utfordrere, fra Sovjet under den kalde krigen via Japan og EU på 80- og 90-tallet og til Kina i dag.

USA i ledelse
Ved å ta for seg faktorene økonomi, militærmakt, allierte, utdannelse og politisk styre og fremtid, spådde han at USA vil holde på sin posisjon i overskuelig fremtid. Selv om Kina mest sannsynlig vil passere USA i brutto nasjonalprodukt (økonomisk makt) rundt 2020, har landet et langt stykke å gå for å matche USA på de andre nevnte faktorene.

Norge gikk jo ikke inn i NATO i 1949 fordi Donald Duck kom ut i desember 1948

En siste faktor Lundestad tok for seg for å underbygge sin påstand, er Kinas ettbarnspolitikk og den dramatiske aldringen av landets befolkning. Samtidig påpekte han USAs horrible økonomiske forfatning, og mente landets politiske polarisering ville bidra til en politisk handlingslammelse flere presidentvalg fremover.

Kultureksport
Mot slutten åpnet direktøren for spørsmål fra salen. Her etterlyste tilhørere en analyse hva kultureksporten har å si for statusen som verdensmakt. Lundestad svarte at selv om kulturen er viktig i seg selv, er den underordnet de andre faktorer.

–Norge gikk jo ikke inn i NATO i 1949 fordi Donald Duck kom ut i desember 1948, var spissformuleringen Lundestad brukte.

Et av spørsmålene fra salen var hvordan Lundestad kan være så sikker i sine spådommer. På det svarte han på kontant nord-norsk til latter i salen.

– Æ har jo ikkje peiling!

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here