Med buksa på knærne – i hverdagen

0


Av:  Gustav Levang Iversen (sykerpleierstudent og SmiS-journalist)

Makt korrumperer, sier et gammelt ordtak. Med tanke på despoter og diktatorer som kom til makten på lovlig vis for så å la seg overvelde av maktens beruselse, har vi historisk sett nok av eksempler. Vi trenger imidlertid ikke løfte blikket utenfor vårt lands grenser, for vi har nok av eksempler herfra. Da beveger vi oss inn i politiske skittentøysvasker som virkelig gir rivaliserende partier vann på mølla, gjerne i form av indirekte kommentarer med ufint ordbruk, men som likevel sier «du er tatt med buksa på knærne». Og da helst mens vedkommende politiker gjerne bedrev en aktivitet som helst burde bedrives med et individ på samme alder, for med et vidt aldersspenn blir det fort grumsete.

Finnes det noe belegg for at menn med makt har større problemer med å beholde buksene på, enn den vanlige mannen i gata?

Med et forbehold: Politikere som bedriver seksuell aktivitet med mindreårige er uskyldige til det motsatte er bevist. Er det tilfellet, blir det skandale. Skulle det vise seg at politikere har en affære med en som har passert mindreårig alder og vel så det, blir det også skandale. Vi har Bill Clinton og Terje Søviknes som ble avslørt. Saken mot Helge Solum Larsen ble akkurat henlagt, men jenta vil anke. Dette er en sak som vil hjemsøke Solum Larsens politiske karriere for resten av livet. Vi har absolutt flere kandidater med kniven på strupen. Vågå-ordføreren ønsket at hans rettsak skulle gå for lukkede dører av frykt for at media skal fråtse i detaljene rundt saken hans. For hans del, skyldig eller ei, har media et ansvar for at saken fremstilles på en respektabel måte. Finnes det noe belegg for at menn med makt har større problemer med å beholde buksene på, enn den vanlige mannen i gata?

«The truth about cheating», skrevet av den amerikanske ekteskapsrådgiveren Gary Neuman, redegjør for ulike tall angående ekteskapsbrudd med sine respektive ektefeller. Ifølge han er en av tre menn utro, og blir sjelden avslørt. Hans studie er basert på samtaler med flere hundre menn.

Sex er noe vi alle trenger, og god sex er desidert noe av det beste livet har å by på. Man skulle kanskje derfor tro at dårlig eller lite sex i ekteskapet er en valid grunn for at mannen finner en annen kvinne. Skal vi tro Neumans undersøkelse, så svarte 92 prosent av de spurte at dette ikke var en hovedårsak til utroskap, og ei heller utseendet fikk en dominerende rolle. Tro det eller ei, men det var et følelsesmessig savn som var årsaken i de aller fleste tilfellene. Vi menn er like sårbare som kvinner og trenger å føle oss verdsatt – det er rett og slett hverdagen som drar oss fra hverandre. Satt på spissen kan en mann som blir usikker på hvor han står i forholdet sitt raskt bli en utro mann, fordi usikkerheten igjen gjør ham usikker på seg selv.

… vi skal være blaute, myke, forståelsesfulle, felle en tåre når det sømmer seg, være pappa og omsorgsfull.

Det er ingen hemmelighet at vi menn skal være «vinnere», og omtrent alt vi tar i skal bli til gull. Vinnere skal vi også være i ekteskapet og forholdet. At mannens rolle utfordres på mange plan i det moderne samfunn er ingen hemmelighet, for vi skal være blaute, myke, forståelsesfulle, felle en tåre når det sømmer seg, være pappa og omsorgsfull. På den andre siden skal vi likevel være «mann» nok til å dra en motorsag i gang, skru bil, være nevenyttige og helst være elskeren som sender kvinnen til himmels gang på gang. Men hvordan kan den utsatte rollen vår føre til utroskap blant mektige menn?

Ifølge Neumann er det rett og slett forsømmelse som er en bidragende faktor til utroskap. Kanskje det ikke har noe med makt å gjøre i det hele tatt. Det er likevel særdeles fristende å sette folk og handlinger i bås når selv mektige menn som Dominique Strauss-Kahn blir avslørt. Likevel er det svært tankefullt når de eldre herrene sjarmerer ungjentene i senk. Alkoholrelaterte arrangementer bidrar gjerne til en mer løssluppen stemning som senker hemningene, og som kan føre til handlinger man kan angre på i ettertid.

Menn, «mektige» eller vanlige, har trolig like stor sannsynlighet for utroskap. Vi er alle mennesker, med styrker og svakheter. Men mektige menn er gjerne offentlige menn, med de ulemper og fordeler det fører med seg. En absolutt ulempe om man tas med buksa på knærne. Kanskje det det koker ned til at vi rett og slett må være flinkere til å se hverandre mellom regningene, åtte til fire-jobben og alle andre stressende faktorer og senke forventningene? Vi skal alle sammen være så forbanna perfekte. Det er vi ikke.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here