Alvorsprat med Anne-Kat

0

– Det er ingen som bryr seg om cupcakene dine ble vellykkede, ei heller om hva du tenker om krig og fred og religion og sånn.

Anne-Kat Hærland tar et oppgjør med perfekte fasader. Foto: Presse.

 

Av: Tora Lind Berg (tekst) 

– Taliban kan ikke høre deg uansett!, tordner Anne-Kat Hærland fra scenen på Stavangeren.

De kan nok ikke høre henne heller, men det er ikke viktig. Det er nemlig ikke Taliban hun først og fremst vil til livs. Det er den norske perfekte fasaden, og vår selvtilfredse navlebeskuelse – i all offentlighet – som legges under lupen i komikerens nye show «Jakten på ærligheten» som hadde premiere i Stavanger i går kveld.

Folk sulter og blir skutt mens vi i Norge tilbyr psykologhjelp til folk som blir stemt ut av et TV-program!

Ut av kosebobla
Vitsene er myntet på oss alle. På oss, befolkningen i verdens rikeste land, som er så opptatt av oss selv at vi ikke legger merke til hva som foregår i verden utenfor den rosa kose-bobla.

– Folk sulter og blir skutt mens vi i Norge tilbyr psykologhjelp til folk som blir stemt ut av et TV-program!

Anne-Kat er alvorlig. Hun er mye mer alvorlig enn hun har vært i sine tidligere show. Hun mener det virkelig, og hun tør å snakke om det. Så alvorlig at det blir stille i salen. Helt stille. Så kommer en ny vits, og ny latter. Om Jens på Twitter og Jenny uten noe på.

 Foto: Cato.
Hele salen lo av vestkant-vitsene til Hærland. Foto: Cato Sjonsti.

Sleivspark
Latteren runger i salen. Hærland har akkurat lirt av seg enda en vits om hvorfor det er mye kulere å være «40, blond og singel» enn bleiestrikkende mamma med økologiske barn. Folk som aldri har smakt en «havre-soya latte» ler kanskje ikke like hjertelig av vestkant-vitsene hennes, men så er det vel ikke disse dette sleivsparket er rettet mot. Verre er det med Stavangers Eiganes-representanter på første rad. Ny-peelede ansikter vrenger seg av latter, som truffet av lynet. For Anne-Kat er et lynnedslag der hun står i sin fotside, selvdesignede paljettkjole som glimter i skinnet fra lyskasterne.

 At unge jenter er imot likestilling, er like dumt som om svarte var for apartheid.

Stein i glasshus
For det ytre er viktig, selv for en kvinne som Anne-Kat Hærland. Hun hamrer løs på samfunnets forsteinede mønstre, som måler en kvinnes prestasjoner ut fra hennes utseende, samtidig som hun uten å blunke står for at hun er sponset av skjønnhetsindustrienPlutselig har hun trukket opp divakjolen og viser oss hvilke underverker en hold-in body kan gjøre med tyngdekraften. Denne dama er ikke redd for å kaste stein i glasshus, se seg selv i speilet og møte seg selv i døren. Det er deilig.

Anne-Kat mener feminisme fortsatt er aktuelt, og snakket direkte til de unge jentene i salen. Foto: Presse.

Arven fra 70-tallet
Det er ikke bare damer på komikerdronningens egen alder som får gjennomgå. Unge jenter som har glemt sine mødre og bestemødres kamp på syttitallet, får høre det. Anne-Kat henvender seg direkte til salens yngre jenter.

– At unge jenter er imot likestilling, er like dumt som om svarte var for apartheid, sier Anne-Kat, og imiterer en forhenværende bomullsplukker fra Sørstatene som ikke skjønner greia med Nelson Mandela.

Jeg tror kanskje at de som blogger om «dagens outfit» ikke er de samme som kjøper billetter til forestillingen.


Bak sceneteppet
Scenelysene har sluknet, og Anne-Kat har akkurat vrengt av seg kjolen til fordel for en noe mer sliten t-skjorte. Hun sitter i sofaen i kjelleren og gleder seg til å vaske vekk sparklet fra ansiktet.

– Hvorfor er det plutselig blitt upopulært å engasjere seg? Spør Anne-Kat. Hærland.

– Folk sier sånn «man trenger ikke være feminist lengre, for vi har det jo så bra her hjemme». Ja, men det er jo en verden utenfor også, hvor du ikke ville fått utdanning, fordi du er kvinne. Jeg vil at folk skal engasjere seg litt i det også, ikke bare blogge om «dagens outfit». Kan vi ikke våkne opp og bry oss om litt mer enn oss selv?

Spørsmålet er om skytset treffer i blinken, eller om målgruppen er like langt unna som Taliban er fra smootie-butikken på Frogner.

– Jeg tror kanskje at de som blogger om «dagens outfit» ikke er de samme som kjøper billetter til forestillingen, så sånn sett skulle jeg kanskje bare skrive en artikkel, sier Anne-Kat. Noe blogging blir det i alle fall ikke.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here