Emin Milli besøkte UiS

0

I 2009 ble den aserbajdsjanske bloggeren og aktivisten Emin Milli arrestert for å ha publisert en kritisk nettvideo mot politisk korrupsjon i sitt eget hjemland. I dag besøkte han UiS og fortalte sin historie. 

Emin Milli delte sin historie om kampen for demokrati med studentene.
Emin Milli delte sin historie om kampen for demokrati med studentene.

Av: Vilde Mebust Erichsen (tekst og foto)

I regi av Amnesty International som er tildelt årets TV-aksjon, holdt Emin Milli fra Aserbajdsjan et åpent fordrag på UiS i dag. Foran et tynt oppmøte av studenter beskrev Milli sin historie fra et diktatur i Europas nabolag.

– Jeg vil ikke leve til jeg er 70 år og vite at jeg aldri turte og si noe, sier han.

Emin Milli er en aktiv blogger og aktivist som kjemper for demokrati og ytringsfrihet i sitt eget hjemland, der menneskerettighetssituasjonen har blitt forverret de siste årene.

Fengslet for satire
I 2009 brukte myndighetene i Aserbajdsjan angivelig tusenvis av dollar på å importere to esler fra Tyskland under skjult korrupsjon. Milli og hans venn lagde derfor en satirisk nettvideo av en mann kledd ut som et esel som holder en pressekonferanse. Et par dager senere ble Milli intervjuet av tysk TV om denne myndighetskritiske videoen.

– De spurte meg om jeg ikke var redd for å uttale meg offentlig om dette. Jeg svarte nei, men en uke senere ble jeg arrestert, sier han.

Milli satt 12 måneder i fengsel, men angrer ikke på at videoen ble laget.

– Hvis jeg kan bruke livet mitt til å gjøre noe meningsfullt, både for meg og andre, er det det viktigste. Vi har så mange kamper å kjempe for i Aserbajdsjan, sier han.

Vil kjempe videre
Han spår også en mørk fremtid for menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan da blant annet journalister blir bortført og slått og signaler fra utenlansk kringkasting blir blokkert. Myndighetene forbyr også offentlige samlinger, og fredelige demonstranter blir systematisk angrepet og fengslet.

– Jeg har et favorittsitat av Gandhi. “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”, sier Milli som senere i kveld også holder et foredrag i Kulturbanken i forbindelse med Kapittelfestivalen i Stavanger.

Se den satiriske nettvideoen her:Les mer om Emin Milli og menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan her:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here