Brukskunst man kan like

0

Stavanger Kunstmuseum har i forbindelse med oljemessa ONS besøk av syv biler fra samlingen BMW ART CARS. Utstillingen er ekslusiv så det holder, så er du interessert i kunst, eller klassiske biler, er det bare å ta turen.
Av: Cato Sjonsti (tekst & foto)

Samtidskunstner Jeff Koons utsmykket denne M3 GT2 i 2010, som det siste tilskuddet til samlingen.

Jeg er jo ikke veldig bevandret innen kunst, men da jeg fikk tilbud om å dra på en verdenskjent utstilling med kule BMW’er som lerret, kunne jeg jo ikke si nei. Og hvilke lerreter som er brukt! Her kan man vandre inn mellom fullriggete løpsbiler fra ny og gammel tid, studere gode klassiske kraft-coupéer og sedaner og til og med en liten rød sportsbil datert til starten av 90-tallet.

Spreke farger i alle retninger utført med alt fra malekost, til tradisjonell japansk utsmykkingsteknikk med løvtynne gull- og sølvflak drysset utover lakken.

Alle disse bilene er, som utstillingens navn tilsier, utsmykket av kunstnere. Ikke av hvilke som helst kunstnere, men kjente navn som Lichtenstein, Mahlangu og Penck. Det vil si, kjente innen pop-art og samtidskunst, men mindre kjent for mitt vedkommende. Bilene var alle vidt forskjellige, med vært sitt særpreg. Spreke farger i alle retninger utført med alt fra malekost, til tradisjonell japansk utsmykkingsteknikk med løvtynne gull- og sølvflak drysset utover lakken. Dette er virkelig noe som passer min kunstsmak, og bilsmak ikke minst. Og aller viktigst: to av bilene som er på utstilling her i Stavanger, har deltatt i det kjente 24-timersløpet LeMans!

Racerbilen fikk nok mye oppmerksomhet da den deltok i det berømte 24-timers løpet LeMans i Frankrike.

En gjeng barnehageunger var innom utstillingen da jeg var der.
– Vet dere hvilken farge dette er?,  spør en barnehageonkel.
– Blååå!!!,  svarte alle i kor.
Ungene fikk streng beskjed om ikke å røre bilene, men fristelsen ble for stor for flere. Og det kan jeg godt forstå. Jeg følte nemlig mer til felles med de små refleksvestkledde, enn hun tørre damen som gikk rundt og snakket om at kunstneren var blitt distansert fra kunststykket og at det var fascinerende at kunstneren hadde ”valgt” å la høyttalerne stå igjen i hattehyllen.

Utstillingen her i Stavanger har fått besøk av 7 av 17 biler totalt i samlingen. De resterende bilene står plassert i årets designhovedstad Helsinki, og i OL-byen London. Jeg takker ”oljå” og alle dresskledde millionmenn på årets ONS for denne muligheten til å se så flotte kunstverk.

Alle bilene er signert av de respektive kunstnere, her en BMW 525i undertegnet av Sørafrikanske Esther Mahlangu.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here