Gahr Støre på campus

0
Utenriksminister Jonas Gahr Støre var gjesteforeleser på UiS idag. Her med stortingskandidat for AUF og tidligere UiS-student Torstein Tvedt Solberg (t.v.) og StOr-leder Eirik Faret Sakariassen.

Med fullsatt sal og foran den velkjente StOr-logoen, troppet mandag utenriksministeren opp for studentene ved UiS.

:: Av Lars André Dahl (tekst) & Stian Skjerping (foto)

Under temaet «Norges forhold til Europa og finanskrisen» inviterte StudentOrganisasjonen (StOr) til åpen forelesning med utenriksminister Jonas Gahr Støre i dag.

– Det er en kvalitet i det norske samfunnet, at vi som organisasjon kan invitere norske politikere til å komme, så vi er veldig takknemlige for at utenriksministeren ville være her i dag, sa leder for StOr, Eirik Faret Sakariassen, avslutningsvis etter at forelesningen var over.

Finanskrisen aktuelt tema

Selv om StOr sto bak invitasjonen og dermed også det åpne arrangementet på Facebook der studentene kunne komme med innspill til tema for dagen, var Gahr Støre godt fornøyd med tema-valget.

– Det er et aktuelt tema, og kom til i samspill med StudentOrganisasjonen her. Det er et tema som bør oppta oss. Norge er jo bare en kontrast til Europa, og det å forstå hvorfor vi er det og hva det krever, det er et tema jeg veldig gjerne snakker om, forteller utenriksministeren til SmiS.
– Her er det jo studentene som har kommet med innspill til hvilket tema vi skulle ha. Og det var veldig spennende, bare det, å se hva folk var opptatt av, mener Torstein Tvedt Solberg overfor SmiS, stortingskandidat for AUF og tidligere UiS-student.
Under forelesningen trakk ministeren fram forskjellige aspekter ved finanskrisen, Norges forhold og Europa. Blant annet åpnet han med tallene 1,6 og 33,6, som den tydelige tale på forskjellene i prosentvis arbeidsledighet Europa over. Det første tallet stammer fra Sør-Varanger i Norge, mens 33,6 prosent omhandler Andalucía i Spania.

Tidligere på dagen hadde Gahr Støre også møtt en håndfull UiS-studenter for å høre om universitetets arbeider. Under forelesningen sin senere, tok han til orde om viktigheten av forskning:

– I møte med unge forskere her ved universitetet i dag, ble jeg igjen mint på hvor viktig forskningssamarbeid er for Europa, sa Gahr Støre fra talerstolen.

Det var ikke mange seter som sto tomme da Gahr Støre kom for å holde forelesning på UiS.

UiS sentrale i videreutvikling

Hovedpersonen selv er i Stavanger først og fremst på grunn av «oljemessa» ONS.

– Det er blant sakene vi har snakket om i dag, spesielt rundt lunsjen, om hvordan UiS bidrar til en videreutvikling av hele energisektoren. Jeg synes det er utrolig spennende, det internasjonale samarbeidet som ligger til grunn for mye av det arbeidet som er her, sier Tvedt Solberg til SmiS, som også hadde som rolle å sy sammen dagens program for Gahr Støres besøk i oljebyen og ONS.

Les mer om Gahrs Støres studietid i Frankrike og meninger om norske studenter i SmiS 12-2012.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here