Uoriginal soul av originale Bernhoft

0

Bernhoft appelerte til massene med sin kommersielle soulmusikk og smittende energi. 


Av: Fredrik Kayser (tekst) & Lars Kristian Aalgaard (foto)

Hvem: Jarle Bernhoft
Hvor: Rått og Råde
Dag: Lørdag
Karakter: B

Etter 100 gjennomlytninger av Bernhofts kundejuvel «Solidarity Breaks» på min forrige jobb som platepusher, var jeg ikke særlig mottakelig for låten «Choices» eller midtlivskrise-hiten «Stay with me». Etter en time med plagiatsoul på konsert, er jeg utrolig nok mektig imponert.

Fra Span-vokalist til soulperfeksjonist, er grunnfundamentet likt: han er dyktig live. Bernhoft har en karismatisk utstråling. Han koser seg. Det velger jeg ihvertfall å tro. Hvis ikke er han landets dyktigste imitator.

Det ikke særlig problematisk å se hva fyren prøver på. Han forsøker å perfeksjonere en allerede mestret sjanger.

Han rocker rundt som en «hula hula»-dukke på scenekanten. Han puster liv i en fløyte en hver person med traumer fra ungdomsskolen vil få mareritt av. Han beveger beina i beste seigmannkoreografi, i en dress et tilfeldig kebabmåltid klokken tre på kvelden ville elske å ødelegge. Det ikke særlig problematisk å se hva fyren prøver på. Han forsøker å perfeksjonere en allerede mestret sjanger.

Bernhoft er utvilsomt en live-artist. På plate er soulmusikken hans ofte overfladisk og ensformig, men på scenen er katalogen hans fylt med liv. Ikke alle låtene funker, derimot. I likhet med platene, er «filler»-materialet fortsatt «filler» på konsert. Men det fungerer bedre av en enkelt grunn: livebandet og Bernhoft selv er dyktige musikere.

Bassen treffer deg i beina. Gitaren fengsler rytmen i kroppen. Kordamene overbeviser deg, i det du presser frem en halvhjertet pipestemme fra halsroten din. Og blåseinstrumentene tilføyer det nødvendige trykket til å sende deg av gårde på en dansetur en svinglærer ville fått omgangssyke av.

Selv om musikken er alt annet en original, er Bernhoft selv en original.

Det er ikke nyskapende, men det er effektivt. Det er innøvd, perfeksjonert, og herlig å se på. Selv om musikken er alt annet en original, er Bernhoft selv en original. Nå tviler jeg sterkt på at kan treffe på herren selv gravende etter colaflakser i bossdunken klokken tre på kvelden i Oslo, men han er en original innenfor musikkens verden. Han er klasse. Han er dyktig. Han er en liveartist.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here