Bittersøt melankoli

0

Med klokkeklare stemmer og bittersøte toner leverte de svenske søstrene i First Aid Kit en konsert gjennomsyret av nostalgi og gammel folk-inspirert visdom.

Av: Ragnhild Aarø Njie (Tekst) og Lars K. Aalgaard (Foto)


Hvem: First Aid Kit
Hvor: Rått og Råde
Dag: Fredag
Karakter: B

«Vi er First Aid Kit. Jag er Johanna, og dette er Klara» sier en ung, blond dame i lyseblå kjole og gestikulerer mot høyre, der lillesøsteren hennes står med den akustiske gitaren klar rundt halsen. «Ja.. Hva skal jag seja?» fortsetter storesøster Johanne med et snev av nervøsitet i stemmen. «Vi er fra Stockholm, och dette er den första gangen vi spellar i Stavanger».

«Vi er fra Stockholm, och dette er den första gangen vi spellar i Stavanger».

Det er bare fem år siden søstrene i First Aid Kit først tok fatt i pennen og gitaren for å komponere sanger. Likevel er låtene de framfører under dagens konsert gjennomsyret av nostalgi og gammel folk-inspirert visdom. Under konserten får vi oppleve Klara på akustisk gitar og Johanna på keyboard, samt en trommis. Resultatet er et overraskende fyldig lydbilde. På tross av en sliten stemme etter en lang turnè, er Klaras stemmeprakt det som imponerer mest under konserten.

First Aid Kit kan minne mye om en kvinnelig versjon av Fleet Foxes, men inspirasjonen fra eldre folkemusikere som Bob Dylan, Leonard Cohen og Joni Mitchell er også tydelig. 

På tross av en sliten stemme etter en lang turnè, er Klaras stemmeprakt det som imponerer mest under konserten.

Sjangermessig er musikken deres en blanding av pop, folk og country. Det musikalske landskapet er preget av harmoniske vokal-koringer og folk-inspirerte rytmer. Kombinasjonen av Klaras fingerspill og billedspråket i tekstene tar oss med oss med ned på havdypet, gjennom skogen, over fjellene – og tilbake igjen.

Jentene vet også hvordan å bevege seg på scenen. Under deler av konserter står de musestille med yndige blikk og synger med klokkeklare stemmer. Andre ganger kaster de seg rundt på scenen, «headbanger» og synger som om de vrenger ut lyden fra innerst i sjela. 

 Kombinasjonen av Klaras fingerspill og billedspråket i tekstene tar oss med oss med ned på havdypet, gjennom skogen, over fjellene – og tilbake igjen.

Konsertens desiderte høydepunkt er radiohiten «Emmylou», en låt der jentene i tro folk-tradisjon hedrer noen av sine største idoler. Inspirasjonskildene til låta er ingen ringere enn duett-partnerne Johnny Cash og June Carter, og Emmylou Harris og Gram Parsons. Vi får også oppleve coverlåta «When I Grow Up», en låt som jentene klarer å gjøre til sin egen. Låta er originalt sunget av Fever Ray, aliaset til Karin Dreijer Andersson fra den svenske elektronikaduoen The Knife. Begge låtene er fra det aktuelle albumet «The Lion’s Roar».

Søskenparets låter er forfriskende nedstrippede, ærlige og enkle. Med stor innlevelse og med tekster fylt av et billedspråk som tilsier at de har levd en hel mannsalder, framfører søstrene folk-perle på folk-perle. De avslutter konserten med et fyrverkeri av en låt, «King of The World», og byr opp til svensk folkefest midt i dypeste Stavanger.


LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here