Miljøfestivalen Hove

0

I år er Hovefestivalen fem år, og helt siden festivalen så dagens lys i 2007 har ivaretakelse av miljøet vært en hovedprioritet.

Tekst og foto: Kine V. Mitchell og Ulrikke V. Mitchell

Hovefestivalen finner sted på Tromøya i Arendal. Det første som møter deg her er et utrolig flott naturlandskap. Myndighetene har valgt å kalle Hove for et landskapsvernområde, og det er derfor spesielt viktig at området blir ivaretatt under festivalen. Hvert år igangsettes det ulike prosjekter for å engasjere festivaldeltakerne i miljøet. Nytt i år er blant annet at all strøm under festivalen kommer fra miljøvennlig kraft – vann og vind.

 

Miljøboder
Inne på festivalområdet og campingen finner vi de små, grønne miljøbodene. Her er det mulig å levere inn søppel til gjenvinning, og i tillegg få noe igjen for det i form av penger eller matbonger. Ruben Kvamme (26) er skiftleder for de frivillige i miljøbodene.
– Målet med denne ordningen er at folk skal bli mer bevisst på gjenvinning, og hvor viktig dette faktisk er for miljøet.

I miljøboden kan du også leie miljøvennlige campingstoler, som er laget av brukte trepaller. 40 slike stoler tilsvarer det samme som én vanlig campingstol. Det vil si at en vanlig campingstol forurenser like mye som 40 av disse palleproduserte stolene.
– Dette er den grønneste festivalen i hele Norge, sier Kvamme.

Hove kjøper ditt søppel!
Skiftleder Ruben Kvamme i miljøboden

Økologisk mat
Alt som selges på festivalområdet er uten emballasje, med unntak av maten. Bestikk og tallerkener er likevel av biologisk nedbrytbart materiale, som skal kastes i de brune dunkene rundt på området. Alt avfallet samles i en stor komposthaug, og blir til ny jord. For at deltakerne skal kunne spise så miljøvennlig som mulig, tilbys det et utvalg av økologisk mat. Det er et mål for Hove at 15 prosent av maten som selges skal være økologisk.

Greenpeace
Inne på campingområdet står representanter fra organisasjonen Greenpeace, og opplyser folk om sin nye kampanje ’’Save the Arctic’’. Bundie Kabanze (33) har arbeidet frivillig med Greenpeace i to år, og forteller litt om hva kampanjen går ut på.
– Vi samler inn underskrifter over hele verden, og plasserer alle i én boks. Denne boksen skal sendes videre til FN (Forente Nasjoner), og legges i en tidskapsel. Tidskapselen skippes deretter til Nordpolen, og graves ned fire kilometer under isen, sier han.

Kampanjen dreier seg om farene ved global oppvarming, og dersom isen smelter ned til tidskapselen, er det en advarsel om at nå har det gått for langt.
– Da vil de forstå at dette burde vært gjort noe med for lenge siden, sier Kabanze.

Bundie Kabanze fra Greenpeace

Hoves oppfordringer til oss
Det oppfordres til alle som kjøper billetter til Hove å reise miljøvennlig. Dette kan du gjøre ved å reise kollektivt eller hive deg på sykkelen. Videre vil Hove at alle skal spise og sitte miljøvennlig, noe som er tilrettelagt av det økologiske matutvalget og de miljøvennlige campingstolene. Sist, men ikke minst gjelder det å ’’pælme’’ miljøvennlig. Dette er ikke så vanskelig når til mer du drikker, og jo flere glass du leverer inn til miljøbodene, jo mer penger tjener du inn igjen.

Tenk miljøvennlig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here