«Beastie Boys known to let the beat drop»

0
BEASTIE BOY: Adam Yaunch. (Foto: Fabio Venni/Wikimedia)

Av Ragnhild Aarøe Njie

Den fjerde mai mistet vi Adam Yaunch, bedre kjent som MCA, et av de grunnleggende medlemmene av den legendariske gruppa Beastie Boys. Etter å ha kjempet mot kreften i nesten tre år, ble han funnet død 47 år gammel. Adam var imidlertid ikke «bare» kjent som en av rapperne i Beastie Boys. Han var også aktiv som menneskerettighetsaktivist og filmregissør.

Det er ganske imponerende å starte som et tulleband, og ende opp med å være en av historiens mest anerkjente hiphopgrupper.

Adam ble født i Brooklyn, New York. På videregående lærte han å spille bass, og grunnla som syttenåring Beastie Boys sammen med Michael «Mike D» Diamond og Adam «Ad-rock» Horovitz. Året var 1979. Da spilte de hardcore punk, inspirert av hardcorebandet Bad Brains. MCA, Mike D og Ad-rock valgte navnet Beastie Boys fordi de ville ha samme initaler som bandet de så sånn opp til. En av produsentene til Bad Brains, som senere også produserte for Beastie Boys, forteller i dokumentaren American Hardcore: «The Beastie Boys started out as a joke band. They were kids at that time, and they didn’t really have the musical chops to imitate what they heard going on. So they said: well, we’re gonna have fun with it. And they’re still having fun with it. They’re havin’ fun with music of all kinds. But originally they wanted to have fun with hardcore. Punk rock, you know».


Beastie Boys sammen med Q-tip fra gruppa A Tribe Called Quest. Begge gruppene holdt på i en periode på 80 og 90-tallet i amerikansk hiphop som går under navnet «The Golden Age of Hiphop», . Beastie Boys og A Tribe Called Quest var i godt selskap, da denne perioden i hiphop regnes for å være preget av nyskaping, kreativitet, kvalitet og mangfold.

Punk rock, you know. Som tidligere nevnt begynte Beastie Boys karrieren med å spille hardcore punk, men etter å ha utgitt to EPer beveget de seg over i en mer hiphop-orientert retning. Dette resulterte i debutplata «Licensed to Ill» i 1986. Her blandet de elementer fra klassisk rock med lo-fi hiphop-beats, og med dette skapte de en ny type sound. «Licensed To Ill» var en av de første hiphop-platene som krysset over fra undergrunnen til et mer mainstream publikum. Ikke nok med det, de kan også skryte på seg at debutplata var det første hiphopalbumet som toppet de amerikanske listene. Etter at gruppa begynte å bruke Volkswagen-emblemet rundt halsen på scenen, skal det visstnok ha ført til at ungdommer rundt omkring i hele USA begynte å vandalisere biler, bare for å kunne gjøre det samme som idolene sine.

Døgnfluer er ikke et sjeldent fenomen innenfor hiphop. «(You Gotta) Fight for Your Right (To Party!)» fra «Licensed To Ill» ble en MTV-hit, og hadde definitivt de samme trekkene som en del One Hit Wonders. Men Beastie Boys viste seg å være mer enn det. Beastie Boys er en av de lengstlevende hiphopgruppene der ute, og 26 år etter sin første utgivelse var de fortsatt aktive. Det å klare å fornye seg uten å inngå kompromiss, eller å i det hele tatt klare å fornye seg på en vellykket måte, er noe flere store artister og grupper har slitt med. Beastie Boys er ikke en av dem.


Låta Sabotage fra Ill Communication, utgitt i 1994. Låta ligger på Rolling Stone Magazines liste over de 500 beste låtene som noen gang er laget.

Det er ganske imponerende å starte som et tulleband, og ende opp med å være en av historiens mest anerkjente hiphopgrupper. Beastie Boys har beveget seg innenfor en rekke sjangere, samtidig som de har klart å skape seg et originalt og unikt image. De har gitt ut åtte plater, der fire av dem har havnet på førsteplass på Billboardlistene. Av disse åtte platene har de solgt mer enn 40 millioner eksemplarer. En måned før MCA døde, fikk Beastie Boys oppleve æren av å få en plass i Rock & Roll Hall of Fame. Adam var for syk til å delta, men Adam og Michael tok imot prisen på vegne av han. Annerkjennelsen Beastie Boys har høstet er ikke noe annet enn velfortjent. De vil sent bli glemt. Hvil i fred, MCA.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here