– Min første 17. mai i Stavanger

0

Ryktene gikk om at Folketoget er Stavangers viktigste begivenhet på 17. mai. Studenten Cato Sjonsti trosset værgudene nede i sentrum, og forteller om sin opplevelse.

Av: Cato Sjonsti (tekst, video & foto)

17. mai har for meg vært en festdag i alle år, og årets grunnlovsdag skulle ikke bli noe unntak. Som fersk Stavanger-student var jeg spent på hvordan dagen ville bli. Regnet tok jeg jo nesten som en selvfølge, og dro til byen utstyrt med paraply og regnponcho kjøpt inn for anledningen, om enn litt seint og etter å ha hørt flere korps gå forbi soveromsvinduet. Bussene lot vente på seg, alle tre, men etter litt om og men klarte jeg og dama å komme oss til byen. På grunn av pøsregnet ble det raskeste vei til nærmeste kafé for inntak av kake og kaffe.

 

Kafeen var fyllt med festglade folk i bunad, med unntak av nabobordet, der det satt en familie hvor alle satt med nesa i hver sin iPhone. De sa ikke et ord til hverandre på en time!

Etter en times spising og stirring i regnet dro vi videre til Folken for å møte venner, og for å innta dagens andre frokost. På veien opp til Folkets hus ble jeg forundret over at det var så lite folk i byen. Jeg synes at selv hjembyen Harstad, med færre enn 24 000 innbyggere, pleier å diske opp med flere folk enn dette på 17. mai! På Folken ble det frokost med laks, eggerøre, ost og kjeks og det meste som hører til, etterfulgt av kake og kaffe. Klokken ett åpnet alkoholserveringa, så da ble det bare å starte på pilsen.

Full fest i Folketoget

Klokka fire kom UiS-delen av Folketoget og plukket opp oss som ventet ved Vågen bak SmiS-banneret. Universitetet har både eget korps og fin stor fane. Jeg går på forkurs for ingeniør, og har ikke vært fast inventar på SmiS-Brakka i år. Jeg var imidlertid ikke den eneste blindpassasjeren i Smis-toget, og synes det var kjempestas å slenge seg med på festen. Det var jo også litt gøy at blant journalistene og fotografene var det bare jeg som hadde med kamera!

Da Folketoget satte i marsj klokken fire fikk jeg endelig den rette følelsen av folkefest. Det var folk overalt hvor man snudde seg, hele veien til Bjergsted. Russen fløytet og folk viftet med flagg.

Stavanger viste seg fra en mye bedre side enn på formiddagen, da det nesten var tomt for folk i gatene. Jeg fikk endelig den gode 17. mai-følelsen, til tross for været, som sikkert også hadde noe med det labre oppmøtet tidligere på dagen å gjøre. Jeg blir nok å finne i Folketoget neste år også!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here