Asiatiske eventyr

0

Fredrik bestemte seg for å ta et friår fra skole og reise på backpackertur til Asia. Tilbake sitter han med erfaring, lærdom, inntrykk – og et par gode tips til andre eventyrlystne.

Av: Fredrik Fornes (tekst)

Den 30. januar i år pakket Fredrik Gabrielsen (20) og barndomsveninnen Siril Dahle (20) hver sin sekk for å reise på en tre måneders backpackertur rundt om i Asia.

– Det ble jo kommentarer som  «dere er vel mer enn venner» og «det blir garantert mye krangling». Men vi kjenner hverandre så godt og har de samme interessene så på tvers av at vi er forskjellige kjønn, så det gikk veldig fint, forteller Fredrik.

FREDRIKS TI TIPS TIL BACKPACKERE:

  1. Om du reiser over grenser med buss, veksle alltid litt penger om til den valutaen du skal til på forhånd.
  2. Betal aldri med kort med mindre det er et litt finere hotell eller et kjøpesenter.
  3. Ha godt med medikamenter. Ta med deg nok imodium og paracet.
  4. Ikke kjøp smertestillende på dagligvarer i asia, gå til et autorissert apotek
  5. Skriv dagbok eller lag en blogg slik at du kan se tilbake på reisen i etterkant. Man glemmer mange kjekke småting når man har så mange opplevelser å huske.
  6. Ha alltid en reserve pengesum en annen plass enn din lommebok.
  7. Husk å ta av deg sko dersom du skal besøke et budistisk tempel.
  8. Bruk sjelden taxameter på asiatiske drosjer, avtal heller en pris på forhånd.
  9. Budsjetter heller i overkant enn i underkant. Du vet aldri hva som kan skje; enten du blir frastjålet penger eller at dere tar en spontan tur til et annet land.
  10. Du kan reise alene eller med andre folk. Reiser du alene er det verdens letteste ting å bli kjent med andre turister. Alle er veldig sosiale.

De opplevde allikevel at det var vanskelig å få kontakt med ukjente folk fordi det ble antatt at de to var et kjærestepar. Derfor måtte de ofte gå hver sin vei og heller møtes etterpå når de skulle få seg nye bekjentskaper på turen.

Eventyrlyst
– Grunnen til at vi valgte backpacking var fordi vi ville gi den enorme eventyrlysten vår bein å stå på, sier Fredrik.

Backpacking er en tur som går over en lengre periode, hvor man ofte ikke har definerte planer og tidspunkt for hvor man skal reise og hva man skal gjøre. Backpacking er også kjent for å være veldig sosialt. Man bor på gjerne gjestehus sammen med andre backpackere, tar de samme bussene, og møter mange som er på lignende turer.

– Vi lærte ekstremt mye av andre reisende som reiste der vi tenkte oss, bare motsatt vei. De ga oss gode tips om de plassene de hadde vært, og vi ga dem tips om de plassene vi hadde vært på, som de skulle til.

Planleggingen
De to tok begge friår fra skolen og jobbet fulltid i forkant for å finansiere turen. Som backpacker kan man vanligvis leve lenge på et halvt år med norsk fulltidslønn. De to eventyrlystne ungdommene valgte å ikke bestille turen gjennom et organisert reiseselskap, fordi det ofte er billigere og mer valgfritt å bestille og planlegge selv. Etter at bilettene var bestilt måtte de vaksineres.

– Mange av disse folkene har jo aldri vært utenfor sin egen bygd engang. De ble helt i ekstase om vi viste dem bilder av snø for eksempel.

– Vi kontaktet vaksinekontoret i Stavanger og de ga oss veldig god hjelp til vaksinering. Vi trengte kun å vise på et verdenskart hvor vi skulle, så visste de akkurat va vi trengte, forteller Fredrik.

– Det er også viktig å ha reiseforsikring på plass når man skal på en såpass omfattende tur, fortsetter han.

Sekkene de pakket veide ikke mer enn rundt fem kilo da de reiste hjemmefra. Klær er så billig i Asia at de kjøpte det meste der nede. Foruten et par skift bestod Fredriks sekk kun av et lite førstehjelpsskrin, en lommelykt, en lommekniv, kamera og en lakenpose.

Fredrik og Siril tar et avslappende bad en plass på høylandet i Vietnam, etter å ha tatt en pause på en motorsykkeltur.

– Lakenposen reddet meg mange ganger da sengen vi kom til ikke var så ren som foretrukket. Denne brettes sammen til en liten pakke, og kan brettes ut til å fungere som en slags sovepose for en voksen kropp.

Minner for livet
For å få billigst mulig flybiletter reiste venneparet fra London til Bangkok, i stedet for direkte fra Stavanger. Derfra gikk turen innom Thailand, Kambodsja, Vietnam, Laos og Hong Kong. Reisen bestod av mange opplevelser og inntrykk, både gode og vonde.

– Jeg husker godt da vi var på motorsykkeltur gjennom Vietnams høyland. Her er de ikke veldig vant til synet av turister, så vi ble nesten kjendiser på den turen. I tillegg var det masse blide og søte barn som sto langs veien, og slapp alt de hadde i hendene for å vinke og rope hallo til oss da vi kjørte forbi.

En av opplevelsene Fredrik husker best er motorsykkelturen gjennom Vietnams høyland.

Han nevner også tubing i Laos som noe han aldri vil glemme.

– Man fester en hel dag kun i ført badetøy og en vanntube. Man renner ned en elv, og langs elva ligger det et titalls barer som drar deg inn til vannkantet og ønsker deg velkommen til deres bar. Absoulutt verdt et besøk både for det sosiales skyld, og for naturens.

Inntrykk
På en tur som går gjennom mange av Asias avsideliggende landsbygder er det likevel ikke å stikke under en stol at det ikke bare er utelukkende positive minner og opplevelser man tar med seg.

– På motorsykkelturen i Vietnam stoppet vi innom noen lokale bygder. Lokalbefolkningens hjem var slik som man kun ser på tv, egentlig. Små skur med få møbler inni. De hadde kun gulvmatter, myggnetting og en liten komfyr inni ene hjørnet.

Det som dog gjorde mest inntrykk på Fredrik, var hvor positive menneskene likevel var.

– Selv om de lever under slike kår har jeg sjelden sett så glade og imøtekommende mennesker. Vi har absolutt noe å lære av dem. Det er ikke det materielle som skaper lykke.

Innbyggerne var svært imøtekommende, noe som gjorde inntrykk på Fredrik. Den lille gutten kom bort til dem mens de satt ute og spiste i Siem Reap (Kambodsja).

Samtidig fantes det noen av de fattige som skapte ubehagelige episoder for de to backpackerne. Det var blant annet mange kvinner med spedbarn på armen som kom bort og tigget etter mat og penger.

– Selv om man hadde veldig lyst å gi dem noe, kunne man ikke. Vi visste at det stod en hel haug andre kvinner rett rundt hjørnet som også ville forlangt penger om vi ga til noen andre.

Fredrik synes det var veldig spesielt å se hvor nysgjerrige de ubereiste, fattige innbyggerne, var på den store verden utforbi landsbyen.

– Mange av disse folkene har jo aldri vært utenfor sin egen bygd engang. De ble helt i ekstase om vi viste dem bilder av snø for eksempel.

Fredrik Gabrielsen (20) ved et vannfall i Luang Prabang (Laos). Vannet her var lyseblått, og man fikk myk babyhud etter å ha badet der.

Lærerikt
Fredrik forteller at han har vokst som person etter turen. Han har lært å ta bedre vare på seg selv, og sette visse forhåndsregler. Turen ga ham også et par lærepenger som han vil ta med seg videre.

– Jeg har blant annet lært mye om kulturforskjeller. Vi nordmenn setter ofte alle asiatere i samme bås. Men de er svært forskjellige. Både når det gjelder språk og kultur.

Etter å ha fått hjemlandet sitt på avstand, lærte han hvor godt vi har det i Norge i forhold til andre land i verden. Han har lært mye av disse folkene som er fornøyde med sine land og leveforhold tross simple kår.

Til høsten skal Fredrik begynne på NTNU og ta årsstudium i sosiologi. Han er usikker på nøyaktig hva han ønsker å bli. Men èn ting vet han; i fremtiden skal han reise mer.

– En backpackertur er noe jeg absolutt skal gjøre minst èn gang til, men da senere i livet. Jeg vil også reise på ferie til noen av stedene jeg har besøkt, og da vil jeg ta med meg venner slik at også de kan få se disse fantastiske plassene som altfor få mennesker får oppleve.

Fredrik og Sirils fulle blogg fra turen kan leses på Backpackingtards.blogg.no.

Vil du lese flere reisereportasjer? I SmiS 9 har fulgt forskjellige backpackere over åtte sider i kulturdelen!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here