Vil kjøpe skoleflinke jenters eggceller

0

Et firma i England prøver å tjene penger på å «avle på» skoleflinke studiner.

Av: Fredrik Fornes (tekst)

Tusenvis av jenter ved universitetet Cambridge i England har blitt tilbudt 750 pund (rundt 7000 norske kroner) for eggcellene sine, ifølge Daily Mail. Det var en brosjyre fra firmaet Altrui som søkte «en sann engel til å være vår eggdonor». Firmaet spesialiserer seg på kjøp og «salg» av egg til par som ønsker barn. Salg av eggceller er ulovlig i England, men ifølge nettsiden til firmaet er det lov å «kompensere» for donasjonen med disse 750 pundene.

Vil avle på IQ
Det er ikke tilfeldig at brosjyrene ble delt ut akuratt ved universitetet i Cambridge. Det er nemlig rangert som verdens beste universitet, og firmaet er helt tydelig på jakt etter gener fra skoleflinke studiner. «Hvis du er medfølende, snill, ved god helse og mellom 18 og 35 år – kan du hjelpe oss?», står det videre i brosjyren.

Helsefarlig
En befruktningsekspert forklarer til Daily Mail at eggdonorer må ta medikamenter for å framskynde eggproduksjonen, noe som absolutt ikke er risikofritt. I alvorlige tilfeller kan det ende i dødsfall.

– Jeg hadde håpet at dette aldri ville skje her til lands, sier Geeta Nargund, medisinsk direktør ved Create fertilitetsklinikk i London, til Daily Mail.

– Unge studenter er i en finansielt sårbar situasjon, og blir her lokket til å gjøre noe som kan være helsefarlig, fortsetter Nargund.

Tjener store penger
I brosjyren står det verken noe om risikoen eller om hva firmaet bak tjenesten sitter igjen med. Ifølge Daily Mail krever Altrui opp mot 19.000 kroner bare for å sette eggkjøpere i kontakt med en villig donor. I tillegg skal det kliniske arbeidet utføres og betales for.

Heldigvis er det i Norge enda ikke mulig å donere egg, så enn så lenge slipper vi lignende brosjyrer ved universitetene her i landet.

Hadde du som fattig student vurdert å selge noen eggceller mot en god slant med penger? Diskuter i kommentarfeltet under!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here