Oppfølgeren ingen ville ha

0

Av: Fredrik Kayser (tekst)

Med mindre du fortsatt hører på Vengaboys, har giftet deg med en Buffalosko og lever under en hestelort ved navn «90-tallet», bryr du deg sannsynligvis lite om Stifler, Jim sin unibrowpappa, en penispai og samtlige skuespillere du aldri har sett på filmskjermen siden «American Pie». Hollywood tenker annerledes. No shit. Jeg falt for denne nostalgiske fristelsen, og fristelsen var som et råttent eple i Adams hage: dårlig og totalt unødvendig. «American Reunion» ga oss en velmålt dose av «det vi ikke trengte». En dosering alle bør være foruten.

Oppfølgere du aldri ville ha endte opp med likevel, er ingen ukjent tradisjon. Dette er noe Hollywood graver ustabile gullhull i nesen for. Var det virkelig nødvendig å dra ut en Hotel Cæsar-verdig historie gjennom syv filmer om en mann som tydeligvis er betatt av sager? «Saw 1» var topp. «Saw 2» var «meh». «Saw 3» var en fluesopp du uheldigvis tok en bit av. En affære som fulgte tarmsystemet ditt i ytterlige fire filmer. Fire filmer som alle passer best for en slakter som liker Nickelback og dårlig skuespill. Og liker du Nickelback kan jeg ikke gjøre noe annet enn å beklage på dine vegne.

«American Pie: Reunion» falt i sin egengravde drittgruve.

Det er sjelden vare at en regissør går inn for å skape en «franchise». De fleste seriegründerne har blitt det på ufrivillig vis. Hvis førstefilmen tjener inn mer penger enn forventet, vil studioene ha mer. Jeg tviler sterkt på at studiosjefen ropte «fucking brilliant!», etter de hadde gjort seg ferdig med «Speed 2: Cruise Control»-manuset. Og hvis Warner Brothers foretok en kontrollsjekk på «Batman og Robin»-skriveriet, må studioet være styrt av en hær med pungrotter uten øyne.

Noen ganger ønsker du en oppfølger.Det blir kanskje selvmotsigende av meg å si at jeg gleder meg som en liten unge til prequelen til «Alien»: «Prometheus». Og hvis jorden går under i 2012, gir jeg egentlig litt blanke i hele greia. Jeg får i hvert fall sett tredjefilmen i Batman-serien «The Dark Knight Rises». Det blir kanskje problematisk å forsvare meg selv, men alt handler om preferanser. Det høres kanskje litt arrogant ut, men jeg tror du er enig. Hvis filmen legger opp til oppfølgere og er av bunnsolid kvalitet, er det lov å glede seg til en videreføring i historien. Selvsagt kan de faile. Allment kjent som «å ta en Spiderman 3».

«American Pie: Reunion» falt i sin egengravde drittgruve. Filmen tjente minimalt i forhold til hva studioet forventet. Kanskje publikum gjennomskuer trenden? Det tviler jeg egentlig på. «Transformers» tjener enda gode penger.  Vi kan heldigvis takke farvel til paigjengen, og heller fokusere på hva som gjorde eneren til hyggelig underholdning: den var et friskt pust. Resten av filmene som fulgte var preget av kronisk dårlig ånde.

Les hele filmspalten i SmiS 8, torsdag 3. mai!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here