Record Store Day på Folken

0
Café Humbug stilte med DJ og vinylplater til salgs i Grottene.

Den tredje lørdagen i april markeres Record Store Day. Det amerikanske konseptet har nå nådd Stavanger og Folken.

Av: Tora Lind Berg (tekst og foto)

– Shit, det er jo World record store day på lørdag! Skal vi ikke holde en fest?

Det tenkte Jesper Brodersen, booking- og markedsansvarlig på Folken. Som tenkt så gjort. Han ringte rundt til platesjappene i området, men få hadde tenkt på å gjøre noe ut av dagen.

Men for å begynne med det første nesten først.  Record Store Day er en merkedag som begynner å bli ganske veletablert i platebransjen. Konseptet startet, som så mye annet, i USA i 2007. Uavhengige plateselskaper gir på denne dagen ut spesialutgivelser i begrensede opplag med sine band.

Dagen er på kort tid blitt en stor suksess i Statene, og i år gir fire hundre artister og band bidrag i form av spesialproduksjoner og –opptredener. Blant disse er navn som Coldplay, Katy Perry, ABBA og Janis Joplin. Det er med andre ord et bredt spekter i sjanger og artister. I tillegg til å produsere spesialutgaver, spiller bandene gjerne i de lokale plateforretningene denne dagen.

Dagen er julaften og bursdag på samme tid for musikknerds, eksperter og fans. Her i Stavanger og omegn, og egentlig i Norge generelt, er det få uavhengige plateselskaper igjen.

– Jeg inviterte de som driver plateselskaper og –butikker i området og deres ansatte til Folken for å møtes og ta en øl. Det er få sosiale møtearenaer for bransjen her i byen, sier Brodersen.

Den eneste som hadde planer om å markere dagen utenom Brodersen, var Anders Gjerde som driver plateselskapet, -forretningen og kafeen “Café Humbug” på Våland. Han skulle ha konsert med bandet “Bendik Baksaas Band” i lokalet sitt på kvelden, men etter noen telefonsamtaler med Jesper Brodersen bestemte de to seg for å flytte konserten til Folken.

Café Humbug og SmiS radio stilte i tillegg med DJ’s, og spilte elektronika og indie gjennom kvelden. Anders Gjerde har drevet Café Humbug i omtrent et år, så det er første gangen han markerer Record Store Day.

– Det ble en mikroversjon av Record Store Day her på Folken, og det er kjekt det, sier han.

I tillegg til å styre musikken hadde de også et utvalg plater til salgs. Gjerde tror ikke det blir solgt så mange plater siden det er så seint på kvelden, men folk fikk muligheten til å titte litt i gode gammeldagse vinylbokser ved miksebordet. Bendik Baksaas band spilte elektronika i Grottene etter Kings of Convenience-konserten var ferdig i andre etasje.

Brodersen satset på å hanke inn konsertgjengerne på vei ned trappene, og det lyktes han med. Utover kvelden var det godt med folk og god stemning på Folkens markering av Record Store Day.

Les mer i neste papirutgave av SmiS!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here